RecensionNya filmer

Ploey – Ett vinteräventyrUnikt – en barnfilm som helt vänder sig till barn

Foto: Njutafilms

Strandpiparen Ploey kan inte flyga och blir därför kvarlämnad på Island när de övriga fåglarna far söderut. ”Ploey – Ett vinteräventyr” är något så ovanligt som en barnfilm med minimalt antal blinkningar till vuxengenerationen.

Publicerad
Annons

Den lilla strandpiparen, eller lóa som den heter på isländska, är en av de mytologiskt viktigaste djuren på Island: det är nämligen den som anses vara vårens budbärare. Och sagan ”Ploey – Ett vinteräventyr” är också något så sällsynt som en isländsk tecknad barnfilm, en som gjort en rätt rejäl runda även på biografer utanför hemön.

Huvudpersonen är lille Ploey, en nykläckt strandpipare som fötts in i en tajt kärnfamilj bestående av mamma, pappa och – så småningom – en kanske-flickvän i den likaledes nykläckta Ploeveria. Men så faller strandpiparpappan offer för den onda falken Skuggan, och Ploey blir så traumatiserad av händelsen att han förlorar flygförmågan och följaktligen blir kvarlämnad när de övriga strandpiparna flyger söderut för att undkomma vinterkylan. Det är här titelns ”vinteräventyr” tar vid, för den frusna Ploey börjar leta efter den mytomspunna plats där Islands stannfåglarna tillbringar vintern och blir på kuppen kompis med både ett gäng påhittiga möss och en luttrad fjällripa som hatar Skuggan ännu mer än Ploey.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons