IdiotenKärlek i verkliga livet mer komplicerad än på nätet

Elif Batuman (född 1977), författare, forskare och journalist, medverkar hon regelbundet i The New Yorker. Hennes föräldrar är från Turkiet, men hon är uppväxt i USA.
Elif Batuman (född 1977), författare, forskare och journalist, medverkar hon regelbundet i The New Yorker. Hennes föräldrar är från Turkiet, men hon är uppväxt i USA. Foto: Beowulf Sheehan

Selin och Ivan kan ha en idealiserad relation, utan några risker – tills deras förhållande ska överföras till verkliga livet. Elif Batumans Pulitzernominerade collegeroman ”Idioten” utspelar sig på Harvard 1995, när e-post var något alldeles nytt.

Publicerad
Annons

Internet har tagit sig så långt in i våra själar att det nästan är omöjligt att föreställa sig livet utan det. Därför kan det vara värt att med jämna mellanrum påminna sig om att det bara gått tjugo år sedan nätet var en nymodighet, vars användningsområde till stor del tycktes bestå i den vaga känslan av att världen på något sätt öppnade sig. 

När Selin i Elif Batumans ”Idioten” kommer till Harvard, året är 1995, och får sin första mejladress drabbas hon således av svindel: ”Det var som berättelsen om ens relationer med andra, berättelsen om hur ens eget liv korsade andras liv, som hela tiden nedtecknades och uppdaterades, och man kunde kolla den när som helst.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons