ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Mamma hursomhelst. Berättelser om moderskapFår en mamma verkligen vara lite hursomhelst?

Man föds inte till mamma, man blir det, under alla möjliga och omöjliga omständigheter.
Man föds inte till mamma, man blir det, under alla möjliga och omöjliga omständigheter. Foto: Janerik Henriksson / TT

Vem är mamman när hon blir svag, och behöver tas om hand? Det är ett av de intressanta stråken i en ny bok som undersöker moderskap i dagens svenska välfärdssystem.

Erika Vallin
Publicerad
Annons

Vi lever i mödrarnas tid. Åtminstone i litteraturen. Under de senaste åren har flera av de mest uppmärksammade böckerna på olika sätt gestaltat La Maman. Vi hittar henne i Maggie Nelsons ”Argonauterna” och Sheila Hetis ”Moderskap”, i Caroline Ringskog Ferrada Nolis ”Rich boy”, i Alexandra Pascalidous ”Mammorna” och i Gun-Britt Sundströms dagböcker, där moderskapet bokstavligen sätter punkt för författarens ”Skriv-liv”.

Men, varför alla dessa böcker om moderskap? Den frågan ställer sig Anna Williams, professor i litteraturvetenskap i ”Mamma hursomhelst”, där essäer, samtal, patientberättelser, intervjuer och skönlitterära berättelser på olika sätt gestaltar moderskapet. Titeln är även namnet på ett forskningsprojekt som Williams driver på Uppsala universitetet, tillsammans med medredaktören Margaretha Fahlgren och några av skribenterna i boken.

Laddar…