Annons

Hemligheten bakom god mat på flygplan

Glöm smaklös mat på flygplan. Mat ombord flygplan når ständigt nya höjder, och aldrig tidigare har chansen att få goda smaker i luften varit så hög som nu. Den höga standarden gör också processen bakom matlagningen blir mer krävande. Möt mannen som ser till att du aldrig får en torr biff i Business Class.

Det är en konst att kunna servera gourmetmat på 10 000 meters höjd.

Det är en konst att kunna servera gourmetmat på 10 000 meters höjd.

Foto: Stine Bjerre Herdel
Stine Bjerre Herdel
Foto: Stine Bjerre Herdel
Det är en konst att kunna servera gourmetmat på 10 000 meters höjd.

Det är en konst att kunna servera gourmetmat på 10 000 meters höjd.

Foto: Stine Bjerre Herdel
Stine Bjerre Herdel
Foto: Stine Bjerre Herdel
1/2
Det är en konst att kunna servera gourmetmat på 10 000 meters höjd.

Det är en konst att kunna servera gourmetmat på 10 000 meters höjd.

Foto: Stine Bjerre Herdel
2/2
Stine Bjerre Herdel
Foto: Stine Bjerre Herdel

En man i vita kökskläder stoppar Casper Vedel i dörren. Han saknar citrongräs. Inte bara lite, utan en massa citrongräs. Mer specifikt 10 kilo. Den kommer att användas för att framställa en av dagens måltider till Business Class.

Casper Vedel, som är regionsdirektör för Gate Gourmet Scandinavia tar kontroll över dagens citrongräsutmaning innan han visar vägen in i köket där man varje dag lagar de många rätter du kan välja mellan på Business Class menykortet på Qatar Airways flyg mellan Köpenhamn och Doha.

Detta är där den kulinariska maten tillagas. Köket får specialdesignade recept från Qatar Airways Development-kök i Doha och förbereder dem till punkt och pricka med hänsyn till alla de små detaljerna som gör maten till en lika delikat upplevelse i luften som om den skulle serveras på mark.

Inte så enkelt som man tror

Men det är inte så enkelt som det låter, förklarar Casper Vedel, som tidigare varit kock på kända på platser som Sölleröd Kro, Admiral Hotel, Hvidöre och Dragsholm slott. För som vi vet, det finns inga kök ombord på flygplan där du exempelvis kan steka och hacka maten – allt behöver förberedas på land.

– Det finns flera faktorer som spelar in i vårt sätt att förbereda maten som gör det till en utmaning att få en läcker, saftig och vacker rätt ut i andra änden. För det första är de mycket strikta hygienkrav och för det andra är maten gjord så att den kan transporteras, och inte minst, värmas upp igen och ändå behålla saftighet, textur, ömhet och ett elegant utseende, förklarar han.

Det är mitt på dagen och i köket arbetar snabba händer som bär blå handskar med att göra de vegetariska rätterna redo för kvällens flyg till Doha med Qatar Airways. Stekta kantareller, semitorkade tomater och gnocchi i fyllda små separata skålar som sedan packas in i folie. Det är sättet Gate Gourmet använder för att säkerställa att maten kan transporteras till flygplanet utan att det blandas.

Olika metoder och tekniker

Dessutom är det nödvändigt att separera rättens olika delar för att processen ombord planet ska bli smidig. Där ska maten värmas och läggas upp med perfektion på porslinsservisen innan den serveras till den kräsna publiken i Business Class.

– Uppvärmd mat är på många sätt inte aptitretande. Men vi har helt enkelt tagit fram en tillagningsmetod där återuppvärmningen är en del av tillagningsprocessen. Och det fungerar riktigt bra. Ta till exempel en oxmedaljongen som ska vara rosa inuti när den serveras. Den tillagar vi med en kärntemperatur på 46 grader här i köket. När den värms upp på planet vet vi exakt hur många minuter det krävs för att den ska tillagas och uppnå en perfekt rosa färg, förklarar Casper Vedel.

Processer som försegling och snabb nedkylning är andra tekniker som Vedel pekar ut som avgörande för att maten ska se bra ut och smaka bra ombord planet.

På samma sätt har Gate Gourmet utvecklat andra metoder som säkerställer att även fisk eller kyckling inte blir torr under processen där kylning, transport och återuppvärmning ingår. Allt tillsammans kräver en detaljerad process och ett bra samarbete mellan de som arbetar på marken och de i luften.

Till exempel kräver serveringen av gourmetmaten extra utbildning för personalen. Flyger man Business Class med Qatar Airways kan man beställa mat när som helst under flygningen och då ska maten tillagas och serveras med perfektion av personalen.

– Personalen är utbildad för att kunna presentera både mat och vin ombord samtidigt som de kan ge råd för hur man kan kombinera de båda. Dessutom ingår det en guide i menyn som beskriver hur varje rätt tillagats och hur den ska serveras, säger Casper Vedel.

Så nästa gång du går ombord på Business Class och sätter tänderna i en saftig bit fisk eller köttbit, sänd en tanke till Casper Vedel och de många andra duktiga människorna som ligger bakom måltiden.
För det är en konst att kunna servera gourmetmat på 10 000 meters höjd.

Läs mer om maten ombord Qatar Airways flygplan här.