Mats Johansson (1951–2017):I medieflödet: De marscherar mot försvaret

Mats Johansson (1951–2017)

Fredsvänstern är på marsch igen, inte mot ryska krigsövningar utan mot det svenska försvaret. Moderater mot Ungern och ÖB-stöd för Nato är andra ämnen i veckans utrikes- och säkerhetspolitiska medieflöde.

Publicerad
Förre ÖB Sverker Göranson uttalar sig för svenskt medlemskap i Nato.

Förre ÖB Sverker Göranson uttalar sig för svenskt medlemskap i Nato.

Foto: Marcus Ericsson/TT
Annons
Förre ÖB Sverker Göranson uttalar sig för svenskt medlemskap i Nato.

Förre ÖB Sverker Göranson uttalar sig för svenskt medlemskap i Nato.

Foto: Marcus Ericsson/TT
Förre ÖB Sverker Göranson uttalar sig för svenskt medlemskap i Nato. Foto: Marcus Ericsson/TT

ZAPAD. Höstens ryska militärmanöver i Östersjön lär omfatta landstigningsövningar, tror Jörgen Elfving i Eurasia Daily Monitor i en analys av stärkt rysk flottkapacitet.

MAYBE. Inför det brittiska parlamentsvalet har premiärminister May tvingats till reträtt med försämringar för de äldre, en så kallad ”demensskatt”. En tv-intervju i ärendet blev ett fiasko, enligt Politico. Det var före Manchester-bomben.

EPP. En majoritet av den moderata EPP-gruppen i Europaparlamentet röstade för en resolution som kritiserar Ungerns avvikelser från EU-normer i demokratifrågor. 107 var för, 92 mot. Samtliga fyra svenskar i EPP röstade för kritiken: Lars Adaktusson, Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt.

Den antagna resolutionen för att frånta Ungern rösträtten.

Annons
Annons

FÖRSVAR. Det är inte en fredsmarsch utan en femtekolonn som demonstrerar mot Nato och den svenska försvarsövningen Aurora, kommenterar Borås Tidning en ”fredsmarsch” där Miljöpartiets Carl Schlyter samverkade med kommunister.

Hjälp försvaret göra ett gott jobb, skriver Gustav Juntti i Norran.

Sirap i maskineriet – så beskriver försvarsdebattören Niklas ”Skipper” Wiklund i Blekinge Läns Tidning den svenska försvarspolitiken som inte hänger med i förändringen i omvärlden

RYSSLAND. Vem är så rädd för oppositionsledaren Alexej Navalnyj att han attackeras gång på gång, undrar Kalle Kniivilä på sin blogg Glasnost.se.

Ett av Navalnyjs nya avslöjanden om korruption gäller vem som tjänar mest på militärens upphandlingar, och svaret är en kartell under ledning av Putins ”favoritrestauratör”, miljardären Jevgenij Prigosjin.

Den fria ryska mediesfären har krympts målmedvetet de senaste åren och nu stängs ännu en redaktion, rapporterar den ryska nyhetssajten Meduza.

CYBERKRIG. Tyskland förbereder sig för att konfrontera den ryska krigsmakten, rapporterar Patrick Holmström i svenska Yle.

NEUTRALISM. Bo Hugemark kommenterar på Kungl Krigsvetenskapsakademiens blogg FOI-forskaren Robert Dalsjös uppsats om den svenska neutralismen för Finlands utrikespolitiska institut.

TOPPENMÖTE. Nu när relationerna är så goda välkomnar Kreml ett kommande toppmöte mellan Putin och Trump vid G20-mötet i Hamburg i juli. Framförallt hoppas man att Trump ska följa Henry Kissingers råd att USA erkänner rysk överhöghet i Ukraina, Belarus, Georgien och Kazakstan, rapporterar Pavel Felgenhauer i Eurasia Daily Monitor.

LYSSNARTIPS!Strategipodden tar förre ÖB Sverker Göranson ställning för ett svenskt Natomedlemskap.

LÅNGLÄSNING. Den amerikanske säkerhetsforskaren Daniel Hamilton skriver i en essä för Utrikespolitiska institutet om implikationerna för Europa av USA:s nya utrikespolitiska hållning, vilken den nu är.

Mediekrönikör: Mats Johansson

PS. I Svensk Tidskrift rapporterar Per Heister från Brexitland.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons