Enskilda avlopp en dyr miljöbomb

Många fastighetsägare är frustrerade över reglerna kring enskilda avlopp. Tommy Tengkvist, fritidshusägare i Skåne, måste åtgärda sitt avlopp till en kostnad på minst 35 000 kronor.
Många fastighetsägare är frustrerade över reglerna kring enskilda avlopp. Tommy Tengkvist, fritidshusägare i Skåne, måste åtgärda sitt avlopp till en kostnad på minst 35 000 kronor. Foto: Björn Lindgren /TT

Minst 100 000 kan vara olagliga. Och eftersom det är dyrt går det alldeles för långsamt att fixa.

En utredning ska se över hur fastighetsägare kan få incitament att rena sina avlopp bättre.

– Det finns ingen smidighet i systemet, säger den frustrerade sommarstugeägaren Tommy Tengkvist.

TT
Publicerad
Annons

Östersjön lider av övergödning, och de flesta torde vara överens om att de orenade utsläppen till innanhavet och andra vattendrag måste begränsas. En bov i dramat är alla de enskilda avloppen med bristfällig rening. Det finns omkring 250 000 sådana avlopp. Den socialdemokratiske kommunpolitikern Anders Grönvall fick härom veckan i uppdrag av regeringen att komma med förslag på förbättringar.

Det går alldeles för långsamt med arbetet att bygga bort dåliga avlopp. Kommunerna hinner inte med att granska och det finns inga incitament hos den enskilde fastighetsägaren att själv ta initiativet, enligt Anders Grönvall.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons