Pressfriheten krymper i Israel och Palestina

Situationen för medier och journalister har försämrats i Israel de senaste åren, konstaterar pressfrihetsorganisationer.

Samtidigt har situationen också försämrats i Palestina där politiska motsättningar mellan PLO och Hamas går ut över journalister.

Johannes Ledel
Publicerad
Annons

I början av augusti meddelade Israels kommunikationsminister Ayoub Kara att regeringen planerar att stänga ner den qatariska tv-kanalen al-Jaziras kontor i Jerusalem och dra in pressackrediteringen för kanalens journalister. Beskedet följde någon vecka efter att Israels premiärminister skrivit på sin facebook-sida att han ville stänga al-Jazira, som han menade uppmanat till våld i sin rapportering kring oroligheterna vid Tempelberget under sommaren.

”Jag har flera gånger vädjat till rättsinstanser och krävt att de stänger al-Jaziras kontor i Jerusalem. Om detta inte händer till följ av en tolkning av lagen, kommer jag att arbeta för att ändra den lagstiftning som behövs för att driva ut al-Jazira från Israel,” skrev Netanyahu, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons