Därför är jag inte feminist : ett feministiskt manifestOklart hur feministisk revolution ska gå till

Jessa Crispin (född i Kansas 1978) är kritiker, skribent och författare. Hennes numera nedlagda litteratursajt Bookslut har väckt stor uppmärksamhet.
Jessa Crispin (född i Kansas 1978) är kritiker, skribent och författare. Hennes numera nedlagda litteratursajt Bookslut har väckt stor uppmärksamhet. Foto: Chuck Kuan/Daidalos

I en bitvis mycket modig text angriper Jessa Crispin feminismen sådan den blivit; ytlig och narcissistisk. Men trots angelägna tankegångar brister hon i analys och lämnar läsaren utan strategier för förändring.

Publicerad
Annons

Det är förstås meningen att man, i egenskap av feminist, ska bli provocerad när någon avsäger sig etiketten och tycks abdikera från rörelsen; titeln – ”Därför är jag inte feminist” – på Jessa Crispins bok är knappast slumpmässig, om man säger så. Och visst, jag hajar till. Men, för någon som instinktivt värjer sig mot alla ismer, även de hon tveklöst bekänner sig till, krävs ändå lite mer för att upprördheten ska vakna till liv.

Initialt är ”Därför är jag inte feminist” tvärtom uppfriskande. Bokens grundläggande premiss kan sägas vara denna: det räcker inte att kalla sig feminist för att vara en. Och enligt Crispins analys av feminismens utveckling, och här är hon inte helt ute och cyklar, har epitetet – detta att bekänna sig till feminismen – blivit viktigare än praktiken och kampen. Alla ska med på tåget! Och för att alla ska vilja lösa biljett måste resan vara både billig och bekväm, typ.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons