KritikFler borde drömma om detta svåra och viktiga yrke

Repetition av Lars Noréns "Stilla liv" på Dramaten, Elverket.
Repetition av Lars Noréns "Stilla liv" på Dramaten, Elverket. Foto: Tomas Oneborg och Christine Olsson

Teaterkritik fördjupar, reflekterar och förmedlar insikter i ett ständigt pågående samtal. Torbjörn Elensky läser ett urval av Leif Zerns kritik och konstaterar att han är som klippt och skuren för uppdraget.

Torbjörn Elensky
Publicerad
Annons

Ingen drömmer om att bli kritiker. Kritik är inte någon glamorös syssla. Det som skrivs i bladet slår man in fisk med morgonen efter. Kritikern skapar inget, den uttrycker bara sina åsikter om de sanna konstnärernas verk. Kritiker är bara misslyckade författare som fastnat på en redaktion.

Så, lite tillspetsat, ser rätt många på kritik. Det märker man inte minst då någon tröstas för att den fått dålig kritik. Saken är bara den att de som tänker så har fel, kritik är inte bara kortsiktig betygssättning som hjälper eller stjälper försäljningen, utan idealt sett är den en essentiell del av den kulturella offentligheten. Den driver, fördjupar, reflekterar och förmedlar insikter i ett ständigt pågående samtal. Och strängt taget är den inte mycket flyktigare än det mesta av konsten, som man kanske inte slår in fisk i, men som hamnar i magasin, i bästa fall.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons