RecensionKonserter

EinárEinár berör med en sprakande publikkontakt

Hiphoparen Einár, som heter egentligen Nils Grönberg, fångar publiken på Fryshuset.
Hiphoparen Einár, som heter egentligen Nils Grönberg, fångar publiken på Fryshuset. Foto: Simon Rehnström

Den svenska hiphoppens 17-åriga fixstjärna Einár lyfter taket på Fryshuset med en brutal socialrealism som talar direkt till en ny generation. Det är som att uppleva en osannolik mix av Eminem, Ken Loach och Ebba Grön.

Publicerad
 Simon Renström
Foto: Simon Renström
Annons

Fryshuset har varit skådeplats för några legendariska stunder i den svenska hiphop-historien, sådana där magiska kvällar då fler personer än vad som är rimligt hävdade att de stod i publiken. Public Enemy och 3rd Bass 1990 och Ice Cube och Da Lench Mob ett par år senare är några sådana stunder. Några av oss som ändå var där minns kanske alla bilar med oroliga föräldrar som i kvarteren runt östra Södermalm väntade på att deras barn skulle komma ut från spelningarna, nynnade på “Fight the power” eller ”Fuck tha police”.

Nästan tre decennier senare har oerhört mycket hänt inom denna scen, och rörelsen har gått från att vara marginell till att vara direkt dominerande. I centrum för detta står just nu en osannolik figur i den nyss 17 år fyllda Nils Grönberg, mer känd som Einár.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons