Så ska Visbys världsarv räddas från överturism

När forskare undersökt kryssningsturisters rörelsemönster på Gotland var ringmuren en av de populäraste platserna att besöka. Arkivbild.
När forskare undersökt kryssningsturisters rörelsemönster på Gotland var ringmuren en av de populäraste platserna att besöka. Arkivbild. Foto: JAN COLLSIÖÖ/Scanpix/TT

Överturism medför stora sociala, ekonomiska och miljömässiga problem.

Genom att analysera rörelsemönstret hos turister som besöker Gotland hoppas forskare kunna hitta lösningar som kan minska påfrestningarna på populära städer och bevara viktiga världsarv.

Fanny Hällegårdh/TT
Publicerad
Annons

Förra våren blev den nya kajen i Visby färdig. Sedan dess har kryssningsturismen tagit fart på allvar och bidragit med mängder av internationella turister och ett betydligt högre tryck på gatorna. Under förra sommaren följde ett gäng Uppsalaforskare färjebesökarnas rörelsemönster med hjälp av GPS efter att ha genomfört liknande forskning i Uppsala och på så sätt utvecklat en bra metod. Nu körs projektet för andra året i rad. Syftet är att undersöka hur populära destinationer kan hantera ökad turism och förhoppningsvis ge Gotlands besöksnäring en ökad kunskap om turismens effekter. För att kunna genomföra forskningen har de tagit hjälp av gotländska studenter.

– Studenterna ställer sig på kajen och frågar besökarna om de kan tänka sig att bära med sig en gps ungefär lika stor som en usb-sticka och på så sätt kan vi följa deras rörelsemönster, säger Karin Ågren, forskare vid ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala Universitet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons