Svaret från SvD: ”Passar inte för en stadsflicka”

En SvD-insändare gjorde att Ingegerd och Tryggve träffades. Senare skulle Ingegerd Troedsson bli Sveriges mäktigaste kvinna i egenskap av talman.
En SvD-insändare gjorde att Ingegerd och Tryggve träffades. Senare skulle Ingegerd Troedsson bli Sveriges mäktigaste kvinna i egenskap av talman. Foto: Privat och TT

När Ingegerd Troedsson som 16-åring uttryckte sin framtidsdröm i SvD fick hon höra att hennes tänkta yrke inte var passande för en ”stadsflicka”.

– Men hade inte SvD svarat så nonchalant så hade jag inte suttit här i dag, säger Caroline Ehrning, barnbarn till Sverige första kvinnliga talman.

Johan Lindberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Stockholmsgåtan landar på Kungstensgatan 45 eftersom en händelse där 1948 ska ha en nyckelroll i veckans berättelse. Men vi börjar två år tidigare med ett läsarbrev till frågespalten ”Vår nästas bekymmer” i Svenska Dagbladet. 16-åringen – med signaturen K.H. – undrar om ”en flicka kan bli agronom och sedan har någon utsikt att komma någon vart med en sådan examen”. Hon påpekar samtidigt att hon inte trivs med ett stillasittande arbete, att hon är mycket intresserad av lantbruk och att föräldrarna varken har gård eller någon större förmögenhet.

Med ett neutralt och vänligt svar från frågespaltens Portia hade den här historien aldrig fått sitt lyckliga slut. Men hon såg som sin uppgift att avråda denna tonåring från att bli agronom. Svaret innehåller bland annat följande formulering: ”Det beror förstås på om det handlar om ett verkligt intresse eller ett romantiskt svärmeri. Att bli lantbrukare är inte detsamma som att gunga på ett hölass en sommardag. En lantbrukare i vår tid måste också ha omfattande kunskaper för att kunna sköta sitt jordbruk rationellt”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons