Reseförbud till EU i 30 dagar: ”Exceptionell åtgärd”

Inrikesminister Mikael Damberg.
Inrikesminister Mikael Damberg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen stoppar resor till Sverige från länder utanför EU efter uppmaning från unionens ministerråd och kommissionen. Beslutet gäller från och med torsdag och gäller initialt under trettio dagar.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Under måndagen föreslog EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, om ett reseförbud till EU i 30 dagar.

På tisdagskvällen kom beskedet att hon fått gehör för sin önskan.

– Det var väldigt skönt att se hur starkt stöd medlemsländerna gav till våra förslag, konstaterar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter toppmötet.

Hon betonar att länderna själva måste införa inreseförbuden, men säger att alla har lovat att göra det snabbt.

Resestoppet till EU gäller inte schweiziska medborgare eller medborgare i de så kallade EES-länderna som till exempel Norge, Island och Liechtenstein. Medborgare i andra EU-länder är fria att resa till Sverige om deras egna länder tillåter detta.

Inrikesminister Mikael Damberg kommenterade på en presskonferens beslutet som gäller från och med den 19 mars och 30 dagar framåt.

– Med tanke på den situation som råder i Sverige och i Europa är det rätt läge att införa ett inreseförbud med tanke på covid-19, säger Mikael Damberg vid presskonferensen, och fortsätter:

– Utrikesförvaltningen har tidigare avrått från alla resor ut från Sverige. Då är det också rimligt att vi också avråder från icke-nödvändiga resor in till Sverige, säger Damberg.

Annons
Annons

Han beskriver beslutet som drastiskt.

– Det är en exceptionell åtgärd som inte ska vara längre än nödvändigt.

Fanns det någon möjlighet för Sverige att inte göra det här?

– EU tvingar oss inte till det här beslutet. Sverige anser att det är ett bra beslut att samordna sig kring beslut om yttre gräns, säger Damberg.

Alla resor till Sverige stoppas inte. Enligt Damberg kommer svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige, men som befinner sig utomlands, att kunna återvända hem. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Det gäller till exempel diplomater och personer som är i behov av internationellt skydd.

Även utlänningar som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige kan undantas från inreseförbudet. Det kan till exempel handla om personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige som till exempel hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor till Sverige.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tryckte på tisdagen på behovet av att lösa upp de stängningar som även skett internt inom EU.

– Här är det absolut avgörande att vi löser upp situationen. Alltför många människor är strandsatta och kan inte åka hem. Vi har massvis av trafikstockningar. Det är väldigt viktigt att vi ordnar den här situationen, sa Ursula von der Leyen efter tisdagens beslut.

Mikael Damberg betonade att regeringen är beredd att ta till fler åtgärder om så skulle krävas.

Tills på tisdagskvällen hade åtta personer dött i Sverige efter att ha smittas av coronaviruset av de dryga tusen som hittills testats positivt för corona. Utrikesdepartementet avråder för närvarande svenskar från alla icke nödvändiga resor till andra länder.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons