Tegnell pausar svensk insamling av coronadata

Statsepidemiolog Anders Tegnell ger beskedet att insamling av coronadata inte kan inledas förrän hela landet har möjlighet till att delta.
Statsepidemiolog Anders Tegnell ger beskedet att insamling av coronadata inte kan inledas förrän hela landet har möjlighet till att delta. Foto: Anders Wiklund/TT

Tre månader efter att viruset klassades som en samhällsfarlig sjukdom finns det ingen teknisk lösning i drift för att samla in data om coronasymptom. ”Katastrof”, anser Jan-Eric Litton, professor vid KI. Enligt Anders Tegnell är starten nu uppskjuten på obestämd tid.

Uppdaterad
Publicerad
Jan-Eric Litton.

Jan-Eric Litton.

Foto: Pressbild/Vizzdat
Annons

Jan-Eric Litton har varit knuten till Karolinska Institutet under 40 års tid och är en ledande internationell expert på biomedicinsk datateknik. Åren 2014–17 var han generaldirektör vid den europeiska samordningsorganisationen för biobanker. På KI delar han arbetsrum med förre statsepidemiologen Johan Giesecke.

Under coronakrisen har Jan-Eric Litton själv studerat det statistiska underlag som Folkhälsomyndigheten använder för sina rekommendationer till regeringen. Han gör samma bedömning som 22 forskare på DN Debatt som nyligen hävdade att svenska dödstal per dygn och miljon invånare ligger på samma höga nivå som i Italien.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons