Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design
Annons

Efter marmorn – här är nästa stora inredningstrend

Foto: Johan Fowelin

Badrummet är nu ett rum för avkoppling och rekreation. Med en charm som inget annat material vill vi inreda våra hem med vacker natursten. Anrika naturstensleverantören Valter Eklund Koncernen har sedan starten förverkligat sina kunders drömmar.

Plastmatta och våtrumstapet har åkt ut för länge sen. Nu vill vi ha en personlig touch i badrummet. Det skapar vi gärna med takduschar, vägghängda toaletter och inte minst natursten. Badrummets funktion ska numera gifta sig med estetiken – att badrummet ska inredas som vilket annat rum som helst är en självklarhet.

Och vad passar bättre än ett naturmaterial som sten?

Sedan urminnes tider har människan jobbat med sten i olika former. Nilens natursten användes för att bygga pyramider, marmorn har fått känneteckna lyx och flärd genom tiderna och kullerstenen är ett givet inslag i varje pittoresk stadsbild.

– Att jobba med ett naturmaterial som man vet kommer hålla färg och form i minst 100 år skänker en stor tillfredsställelse, säger Mikael Stjernborg, vd på Valter Eklund Koncernen.

År 1938 grundade Valter Eklund det anrika familjeföretaget Stenfirma Valter Eklund AB i Stockholm. Sedan dess har företaget vuxit och utvecklats för att på bästa sätt kunna fortsätta hjälpa sina kunder att förverkliga sina stendrömmar. I dag är koncernen verksamma som VE Sten AB, ansvariga för försäljning och produktion, samt Valter Eklund Stenentreprenader AB för byggnation och montering.

Som ett av de första företagen i Sverige började Stenfirma Valter Eklund att importera natursten från Italien och i dag köper och säljer de från hela världen. Hemma i Stockholm har de sitt lager, verkstad och entreprenadverksamhet. I verkstaden anpassas stenen till önskat format och utseende genom sågning, slipning och polering. Här har kompetensen överförts mellan generationerna och många stenar har passerat de erfarna medarbetarna.

Valter Eklund Koncernen satsar på kvalitetsdrivna projekt med allt från privata kök, badrum och spa-anläggningar till offentliga miljöer. Inget projekt är för stort eller för litet.

– Sten och stenproduktion är vi experter på och det kan låta lite klyschigt men vi gör faktiskt allt från ax till limpa, säger Mikael Stjernborg.

Det är ett levande material och det finns något vackert med det som inte går att kontrollera. En liten bit av ett större berg

Att hitta den rätta stenen till projektet kan gå fort, men det kan också ta flera månader. Hemma på lagret i Stockholm finns stenar från världens alla hörn, men det är mycket som ska klaffa. Färg, form, uttryck och storlek. Hur snabbt det ska gå och hur långt de ska åka för att hitta rätt sten bestämmer kunden.

Varje år åker företaget tillsammans med kunder och arkitekter till väl valda delar av världen för att titta på råmaterial.

– Många av de största leverantörerna har sitt säte i Italien – från Affi uppe vid Gardasjön ner till Verona. Men vi reser även till Portugal, Spanien, Rumänien och kina. Eftersom att varje sten är unik, gäller det att man hittar en man är nöjd med, säger Mikael Stjernborg.

Att det är just natursten som vi väljer i allt högre grad är inte så konstigt. Det är ett hållbart material med väldigt liten miljöpåverkan. Sen får vi inte glömma dess skönhet.

– Det är framför allt hållbart och estetiskt tilltalande. Det är ett levande material och det finns något vackert med det som inte går att kontrollera. En liten bit av ett större berg.

Vacker, tidlös och neutral. Medan andra material blir omoderna med tiden så är naturstenen tidlös och alltid lika aktuell. Den senaste tiden har vi kunnat se hur carraramarmor letat sig in i varje inredningstidning och blogg.

– Efterfrågan på vit carraramarmor och mässingdetaljer till badrum och kök har ökat bland våra kunder. Jag tror att vår skandinaviska design kommer fortsätta att vara framträdande. Vi har haft en period med lite mörkare inslag, men nu ska det vara ljust, naturligt och stilrent, säger Mikael Stjernborg.

Vad nästa inredningstrend kommer att bli är svårt att sia om, men Mikael Stjernborg tycker sig kunna ana att en svensk klassiker står näst på tur.

– Svensk kalksten kan vi redan nu se att våra kunder efterfrågar allt mer. Men även ljusare kalksten från andra länder som ligger nära den svenska kalkstenen i tonen.

Nyfiken på natursten? Här hittar du rätt sten till ditt projekt