I medieflödet: Carlshamns punsch - nu med vodka

Nord Stream 2: Säkerhetspolitiken i Karlshamn baserades på felaktiga siffror, enligt Daniel Persson i Gotlands Allehanda. Lyssna också på Björn Wegners podd!

Publicerad
Annons
First we take Karlshamn, than we take ... Foto: Alexei Nikolsky / TT

KARLSHAMN. Carlshamns förrärderipunsch, en blandning med vodka – se där en kommersiell succé, om man får tro Daniel Persson som i Gotlands Allehanda beskriver turerna kring den kommunala säkerhetspolitiken där kommunledningen använde falsk statistik för att lura opinionen.

När det nu är fritt fram för kommunal säkerhetspolitik kanske någon kommun kan ansöka om Natomedlemskap, som motvikt till Karlshamns ryska förbindelser. Amanda Wollstad finner i Svensk Tidskrift att Karlskrona ligger nära till hands.

FINLAND. Tillsammans med Estland planerar försvaret att förstärka artilleriet med ett stort köp från Sydkorea på minst hundra miljoner euro. Mot vem de nya kanonerna ska riktas framgår inte av YLE:s rapportering.

Annons
Annons

En ny opinionsmätning visar att hälften av de tillfrågade finländarna fortfarande är mot ett Natomedlemskap. Hejdå, Finland.

I en opinionsmätning bland reservister stöder bara 12 procent tanken på en försvarsunion med Sverige. 40 procent anser att Finland reder sig bäst på egen hand, 25 procent tillsammans med EU och 11 procent i Nato.

FRANKRIKE. Ryssland kommer att påverka det franska presidentvalet till stöd för sin kandidat, Marine Le Pen, varnar en underrättelsetjänst, enligt Le Canard Enchainè

”Jag är kvinna, mor, advokat och fransyska” – därför vill hon vinna ”i folkets namn” för att göra Frankrike stort igen, enligt den egna kampanjfilmen.

RYSSLAND. Ryska spioner i Europa - kan det finnas sådana? I en intervju för Die Welt uppger en avhoppad FSB-officer att Kreml sänder sådana som migranter.

Russia Today når stora publiker i västvärlden; Putin får valuta för sina propagandamiljarder. Coda har kartlagt vilka som låter sig luras.

Amerikanska journalister kan lära sig något om sin framtid genom att studera Putins krig mot medierna, tror Elizaveta Osetinskaja, rysk journalist som berättar för Pro Publica hur det gick till när hon blev av med jobbet efter att ha avslöjat ryssar i Panama-papperen.

Det har skett massavhopp bland ryska guvernörer, rapporterar den ryska nyhetssajten Meduza.

Och den ryske duma-kommunisten Denis Voronenkov hoppar av till Ukraina, enligt den ukrainska sajten Censor.

EU fördömer domen mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, ett slags valfusk för att hindra honom från att ställa i nästa presidentval.

Långläsning. Magasinet Politico har läst 21 rapporter om konsekvenserna av Brexit och summerar fynden.

Mediekrönikör: Mats Johansson

PS. Lyssnartips! Allmänna försvarsföreningen samarbetar med podden I krig och fred som drivs av Björn Wegner och når tusentals lyssnare. Här en intervju med Bengt Nylander, författare till den nyutgivna boken Det som inte har berättats: 25 år vid Säpos kontraspionage (Hjalmarson & Högberg).

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons