ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Holy spider

Kedjerökande ängel skipar rättvisa

Zar Amir Ebrahimi som journalisten Rahimi.
Zar Amir Ebrahimi som journalisten Rahimi. Foto: Nadim Carlsen

”Holy spider” handlar om iranske Saeed Hanaei som 2002 dömdes för mord på 16 kvinnliga sexarbetare. Ali Abbasi använder thrillern för att göra en samhällskritisk film, skriver SvD:s kritiker.

Karoline Eriksson
Publicerad

2002, samma år som Ali Abbasi lämnade Teheran för att plugga arkitektur på KTH, fälldes byggnadsarbetaren och trebarnspappan Saeed Hanaei för morden på 16 kvinnliga sexarbetare i Irans andra stad, pilgrimsmålet Mashhad. Han kallades ”spindelmördaren” av iranska medier eftersom han lurade med sig offren hem och ströp dem när familjen var ute. Hanaei hävdade att han bara handlat i Guds namn, för att rensa gatorna i den heliga staden från synd. Och många, inte bara religiösa fanatiker, talade uppskattande om dåden och demonstrerade för Hanaeis frigivning.

Denne seriemördare, och de reaktioner han triggade i den iranska offentligheten, fanns alltså i Abbasis huvud långt innan han förvandlade John Ajvide Lindqvists rysarnovell ”Gräns” till en sensationell dramathriller om en kvinna som kommer ut som troll. Den som minns Eva Melander och Eero Milonoffs ystra parningslek vid en skogssjö, under lager av Oscarsnominerat smink, blir kanske förvånad över att han återvänt till sina rötter. Iran har visserligen fostrat några av världens främsta regissörer i skuggan av ayatollornas diktatur, men ställer också stränga krav på sedlighet.

Laddar…
Mer från Startsidan