Annons

Smarta boendeformen som sänker din lånekostnad

Roslagsporten Täby, ett av de bostadsprojekt där OBOS Deläga gör det möjligt att sänka både kontantinsatsen och lånekostnaden.
Roslagsporten Täby, ett av de bostadsprojekt där OBOS Deläga gör det möjligt att sänka både kontantinsatsen och lånekostnaden.

Köp halva bostaden men bo i hela. Medlemsorganisationen och bostadsutvecklaren OBOS gör det möjligt genom boendeformen OBOS Deläga.

– Vi vill ge fler av våra medlemmar den trygghet som ett eget hem innebär, säger Cattis Carlén, affärsansvarig för OBOS Deläga.

Få bostadsbolag har en lika lång historia som OBOS, grundat 1929 i Oslo. En annan sak som är unikt med OBOS är att det är en medlemsorganisation, över en halv miljon norrmän och svenskar är medlemmar. I Sverige har företaget funnits sedan 2014.

Svårt att ta sig in på bostadsmarknaden

Att OBOS är en medlemsorganisation innebär att man arbetar med medlemmarnas bästa i åtanke. Det var också utifrån medlemsnyttan som boendeformen OBOS Deläga skapades.

Höga bostadspriser tillsammans med krav på kontantinsats och amortering har gjort att många har svårt att köpa en egen bostad. Lägg sedan till det senaste årets räntehöjningar och en inflation som bitit sig fast och den där möjligheten har blivit ännu mindre.

– Vi vet att många utesluts ifrån den ägda bostadsmarknaden, trots att man har en god inkomst och möjlighet till ett aktivt sparande. Genom OBOS Deläga vill vi öppna dörrar och möjliggöra så att fler kan köpa en egen bostad. Det är en del av vårt långsiktiga samhällsansvar och ett sätt att åstadkomma trygga bostadslösningar för våra medlemmar, säger Cattis Carlén.

Så fungerar OBOS Deläga

Upplägget med OBOS Deläga är enkelt. När OBOS planerar för ett specifikt bostadsprojekt väljs bostäder ut som ska vara möjliga att köpa genom OBOS Deläga, vilket är cirka 20 procent av det totala antalet. Det är bara medlemmar som kan anmäla sitt intresse för en bostad som erbjuds genom OBOS Deläga. Den som sedan får chansen bestämmer hur mycket av bostaden man har möjlighet att köpa, minimum är 50 procent.

Cattis Carlén, affärsansvarig för OBOS Deläga. Foto: MAGNUS SANDBERG

– Det är som ett vanligt köp av bostadsrätt men du köper en halv bostad av oss. Resterande del köper OBOS och för den delen betalar man sedan ett månadsbelopp, säger Cattis Carlén.

En gång per år är det sedan möjligt att öka sitt ägande av bostaden med målet att äga den helt inom tio år.

– Vi uppmanar våra medlemmar att öka sitt ägande i den takt de klarar av. Att äga hundra procent av sin bostad är ju den ultimata tryggheten och det tror jag många kan klara av på tio år, säger hon.

Ägandet kan delas på flera

En annan fördel med OBOS Deläga är att ägandet kan delas upp på flera medlemmar, till exempel mellan föräldrar och barn eller par.

– Det är också en viktig dörröppnare för att ta sig in på bostadsmarknaden och är väldigt efterfrågat bland våra medlemmar, säger Cattis Carlén.

Trots att OBOS Deläga är relativt nytt i Sverige, med lansering i juni 2021, har boendeformen snabbt blivit populär och efterfrågad bland medlemmarna. Även om OBOS Deläga passar alla oavsett ålder och bakgrund är det några kategorier där intresset visat sig som störst, bland förstagångsköpare och bland de som har ett förändrat bostadsbehov efter att något oförutsett skett. Cattis Carlén har också märkt att fler och fler barnfamiljer upptäckt OBOS Deläga, något hon menar beror på den rådande konjunkturen.

– Det är barnfamiljer som vuxit ur sin nuvarande bostad men har inte möjlighet att köpa en större bostad på den vanliga bostadsmarknaden. Men genom OBOS Deläga finns den möjligheten och vi har kunder som genom oss har gått från en trea till en fyra, säger hon.

Som medlem i OBOS får du förtur till alla bostadsprojekt och kan också köpa bostad genom OBOS Deläga. Foto: MAGNUS SANDBERG

SBAB experter på OBOS Deläga

Att dela ägandet med OBOS är också en trygghet i en ekonomiskt orolig tid, dessutom säkerställer OBOS att de bostadsföreningar som bildas har en sund ekonomi och stabila förutsättningar oavsett rådande konjunktur.

– Vi försäkrar oss om att föreningen klarar den långsiktiga ekonomin, säger Cattis Carlén.

OBOS Deläga har ett bolånesamarbete med SBAB Bank dit den som är intresserad av en bostad kan höra av sig för lånelöfte.

– Vi är väldigt glada över det samarbetet och de har en grupp bankrådgivare som har extra kunskaper om boendeformen Deläga, säger Cattis Carlén.

Unika medlemsförmåner

Som medlem i OBOS finns inte bara chansen till en bostad genom OBOS Deläga, utan medlemmar har även förtur till samtliga bostadsprojekt som OBOS planerar. Dessutom finns en rad förmånliga erbjudanden att ta del av, som rabatter på nöjesparker, konserter och resor, men även rabatterade priser på byggmaterial, färg och försäkringar för att nämna några av alla exempel.

Att OBOS är en medlemsorganisation innebär också att 90 procent av vinsten återinvesteras i företaget medan den resterande delen går till sponsring av föreningslivet och att stötta barn och ungdomar, till exempel genom fonden OBOS Jubel.

– Det är våra medlemmar som är i centrum och vi har ett samhällsansvar som bygger på att vi säkerställer bostäder här och nu men även för de som blir medlemmar i framtiden, säger Cattis Carlén.