SvD-intervjun en del av bevismaterialet

Birgitte Bonnesen och Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark.
Birgitte Bonnesen och Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark. Foto: Tomas Oneborg

PODD | I dag inleds rättegången mot Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen. Fallet är historiskt. Aldrig tidigare har en tidigare vd för någon av de svenska storbankerna åtalats.

SvD
Publicerad
Annons

Birgitte Bonnesen är åtalad för grovt svindleri, alternativt grov marknadsmanipulation, samt obehörigt röjande av insiderinformation. Bakgrunden är penningtvättskandalen i Swedbank som avslöjades i SVT:s program Uppdrag granskning i februari 2019. Banken kan ha använts för omfattande penningtvätt, 40 miljarder svenska kronor, under närmare ett decennium, huvudsakligen i Baltikum.

Birgitte Bonnesen själv hade själv flera gånger innan avslöjandet, under hösten 2018, förnekat att man hittat några fall av misstänkt penningtvätt i Swedbank. Och det är det som hon nu åtalats för.

På en kvart får du veta hur en artikel i SvD blev del av förundersökningen och vilka konsekvenser rättegången kan få. Med Birgitta Forsberg, reporter på SvD Näringsliv som skrivit boken ”Swedbank: penningtvätten och lögnerna” och Jan Almgren, reporter på SvD Näringsliv.

Efter reklamen visas:
Därför är rättegången mot Birgitte Bonnesen historisk

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons