ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krönika

Yavuz Baydar:

Vi nysvenskar bör stå i främsta ledet

Yavuz Baydar
Mammor från Järvaområdet i norra Stockholm manifesterade mot gängskjutningar förra hösten. Just sådana initiativ behövs, tycker Yavuz Baydar.
Mammor från Järvaområdet i norra Stockholm manifesterade mot gängskjutningar förra hösten. Just sådana initiativ behövs, tycker Yavuz Baydar. Foto: Duygu Getiren Maden/TT

Inte bara bland infödda svenskar är majoriteten rationell och tolerant, utan också bland oss som sökt oss till Sverige. Det är hög tid att vi tillsammans säger nej till odemokratiska tendenser, gängvåld och motviljan mot att integreras.

Yavuz Baydar
Publicerad

Jag må vara en flykting med rötter djupt förankrade i Turkiet, men man kan definitivt räkna in mig bland alla dessa svenskar som bekymrat ser sitt (andra) hemland stå inför en avgrund med splittring, förvirring och hat i sikte där nedanför. På många sätt har det som jag har sett passera revy i Turkiet – odemokratiska tendenser, polarisering och kulturkrig – nu nått Sverige, sedan gammalt en bastion för rättsstaten, gästfrihet och fred. Landets beundransvärda modell, byggd på en balansering av frihet och jämlikhet, har nu skakats om. Det skrämmer mig.

Laddar…