ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hur blir man landshövding?

En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar.
En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar. Foto: Foto, Gustaf Månsson och Staffan Löwstedt, illustration, Henrik Malmsten

PODD | Veckans fråga kommer från Elin som undrar hur blir man landshövding? Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson djupdyker i ämnet för att söka svaren. Längs vägen nämns bland andra Anna Kinberg Batra, Lena Rådström Baastad och Anders Flanking.

SvD
Publicerad

I 1634 års regeringsform lanserade rikskansler Axel Oxenstierna landshövdingen, kungens ställföreträdare i länet. Numera är det regeringen som utser landshövdingar och veckans fråga handlar om hur man kan bli landshövding, och vem som får bli det.

Av landets 21 landshövdingar är de flesta hämtade från politiken, flest från socialdemokraterna och moderaterna, med Torbjörn Nilsson ser ett annat parti som ligger i framkant.

”Centerpartiet har en helt oproportionerligt hög andel av landshövdingarna. Samtidigt som det inte finns en enda, eller har funnits, någon som är Sverigedemokrat.”

Samtidigt undrar Maggie Strömberg om bristen på Sverigedemokrater beror på tunt utbud?

”Det finns kanske inte så många ex-Sverigedemokrater att utnämna för tillfället. Många har ju bytt parti eller gått in i en mer extrem tillvaro.”

Nyligen tillsattes både Lena Rådström Baastad och Anna Kinberg Batra som landshövdingar. Henrik Torehammar undrar om den senare fick jobbet pågrund av folklighet?

”Hon och den karismatiske komedimaken har ju gjort så mycket tv-program och mysiga saker. Henne kan man verkligen se som en sorts kunglighet.”

I SvD:s podd Politiken får du hjälp att ligga steget före i svensk inrikespolitik. Nya avsnitt varje onsdag och fredag.

Efter reklamen visas:
121. Frågan: Hur blir man landshövding?