Foto: Mary Evans/IBL

Därför blev ”Blade runner” en kultfilm

Grabbig film noir – eller hypermedveten samhällskritik? 35 år efter premiären går åsikterna fortfarande isär om Ridley Scotts dystopiska filmklassiker ”Blade runner”. Den 5 oktober kommer uppföljaren till filmen som fortsätter att egga fantasin.

Publicerad

Det är några år före millennieskiftet, en fredagskväll i en sunkig rollspelslokal i centrala Göteborg. Det lilla fönsterlösa mysrummet är fyllt till bristningsgränsen med nedsuttna skinnsoffor, och överallt ligger och sitter förväntansfulla nördar. Någon av de svartklädda killarna, för det är mest killar, bär med vördnad fram en nyutkommen dvd (ett exklusivt framtidsformat i slutet av 90-talet) av ”Blade runner – director's cut”.

Jag minns spänningen i luften, den magiska bubblan som vi klev in i tillsammans, men nästan ingenting av själva filmen. Bara brottstycken: regn som skvalar över en nudelbar, en genomskinlig regnjacka, ett band av svart smink över uppspärrade ögon. Ändå gjorde den så starkt intryck att jag året därpå sydde och tejpade ihop en egen jacka i transparent plast.