Taiwan på helspänn efter Rysslands invasion

Taiwans president Tsai Ing-Wen har sagt att Taiwan sympatiserar med Ukrainas situation på grund av egna erfarenheter med "militära hot och skrämsel från Kina". Arkivbild.
Taiwans president Tsai Ing-Wen har sagt att Taiwan sympatiserar med Ukrainas situation på grund av egna erfarenheter med "militära hot och skrämsel från Kina". Arkivbild. Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

Taiwan befinner sig precis som Ukraina i skuggan av ett stort och mäktigt land som gör anspråk på dess territorium.

Kina avfärdar att det finns likheter, men Taiwans president manar till ökad övervakning av militära aktiviteter i området.

Kristin Groth/TT
Publicerad
Annons

Kina anser att Taiwan är en del av landets territorium och har sagt att man i något skede kommer att ta kontroll över området, med våld om så krävs.

– Taiwan har alltid varit en omistlig del av Kinas territorium. Det är ett obestridligt historiskt och rättsligt faktum, sade en talesperson för Kinas utrikesdepartement i onsdags då hon avfärdade jämförelserna som kommit med anledning av Rysslands erkännande av de Moskvastödda separatistområdena i östra Ukraina som självständiga, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons