RecensionNy poesi

Poeten Gaspara StampaDikter till olyckligt förälskades försvar

”Danaë” av Titian (1544–1546). Farnese Collection. Museo di Capodimonte, Neapel.
”Danaë” av Titian (1544–1546). Farnese Collection. Museo di Capodimonte, Neapel. Foto: Sothebys

1500-talspoeten Gaspara Stampa diktade om en kärlek som var både kroppslig och själslig – och ständigt riktad till den sköne greve di Collalto. I en stilfull bok behandlar Johanna Vernqvist Stampas vildsinta, virtuosa sonetter.

Alva Dahl
Publicerad
Annons

Poeten Gaspara Stampa (1523–1554) föddes i Padua som ett av tre barn till juvelhandlaren Bartolomeo och hans hustru Cecilia. Efter faderns död flyttade familjen till Venedig, där barnen fick en god utbildning och modern höll salong för stadens intellektuella och kulturella elit. Gaspara fick alltså tidigt en självklar plats i salongsmiljön, där poetiska och musikaliska framträdanden varvades med konstfilosofiska diskussioner. I tjugoårsåldern började hon själv framföra sina egna och andras dikter till skickligt lutspel.

Publicerade blev inte hennes dikter förrän efter hennes död. Så mycket mer än detta vet man inte om hennes liv. Johanna Vernqvists nyutkomna bok koncentrerar sig därför på verket, och återger också en rad sonetter – vissa av dem elegant översatta på vers av John Swedenmark, andra i precis prosaöversättning av Vernqvist själv, som ingående diskuterar deras filosofiska innehåll.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons