ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Miljardöverskott – trots pressad vård

”Vi verkar få ett normalöverskott som överensstämmer med rekommendationerna med ett plus på cirka två procent för regionerna”, säger finansregionrådet Irene Svenonius.
”Vi verkar få ett normalöverskott som överensstämmer med rekommendationerna med ett plus på cirka två procent för regionerna”, säger finansregionrådet Irene Svenonius. Foto: Gustaf Månsson

Å ena sidan förlossningskris, överfulla akutmottagningar och sparbeting på sjukhusen. Å andra sidan går nu Region Stockholm med vinst på 1,8 miljarder kronor. ”Pengarna ska användas till vården och inte läggas på hög”, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Det är andra året i rad som Region Stockholm redovisar ett rejält överskott. 2020 var det rekordstort på hisnande 5,8 miljarder, och för 2021 pekar det preliminära utfallet på ett plus på över 1,8 miljarder.

Återigen beror överskottet främst på högre skatteintäkter än väntat och större statsbidrag, både generella och riktade bidrag från regeringen för att kompensera regionernas extrakostnader under coronaåren. Men vinsten beror också på inställda behandlingar och operationer under pandemin.

Laddar…