ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Utländska investeringar ska kunna stoppas

Inrikesminister Mikael Damberg (th) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (ej i bild) tar emot utredningen "En granskning av utländska direktinvesteringar" av utredare och tidigare ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen Sten Heckscher (tv).
Inrikesminister Mikael Damberg (th) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (ej i bild) tar emot utredningen "En granskning av utländska direktinvesteringar" av utredare och tidigare ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen Sten Heckscher (tv). Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverige ska kunna förbjuda utländska investerare att köpa verksamhet som har betydelse för svenska säkerhetsintressen, föreslår en utredning som överlämnas till regeringen.

Tea Oscarsson/TT, Olle Lindström/TT
Publicerad

Svenska företag som hanterar systemkritisk infrastruktur riskerar att köpas upp. Nu presenteras ett förslag på hur det kan granskas och förhindras.

I grunden är ett öppet investeringsklimat viktigt för Sverige, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S). Men det finns kritisk infrastruktur och skyddsvärda teknologier som kan behövas skyddas.

Laddar…