RecensionTeater

Djur som hatar människorRara djur sjunger på sista versen i dystopi

Katija Dragojevic och Emelie Falk i "Djur som hatar människor".
Katija Dragojevic och Emelie Falk i "Djur som hatar människor". Foto: Sören Vilks

En modern ”Aniara” kan man kalla Uppsala stadsteaters nya musikal som visar ensemblens vokala begåvning. Verket är en trallvänlig undergångsvision om hur det giriga rovdjuret människan offrar andra arter.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Ett rymdskepp styr från jorden, bort från en ny syndaflod som ska förgöra allt liv. Raketen innehåller två exemplar av alla djurslag: 8,7 miljoner arter för att vara exakt. Kapten är en Eva som är gift med en Adam, Adde kallad. Besättningen består av djur: bland andra en tjur, en hund, en korp och ett alkoholiserat lejon. Ovanligt nog kan alla sjunga.

Erik Gedeon som förut skrivit musikteater om Ingvar Kamprad, fascister och döden har nu mixat "Aniara", berättelsen om Noaks ark och "Djurfarmen" med sin egen geniala känsla för musikaliska pastischer. "Djur som hatar människor" är en djupt dystopisk skröna om miljöförstöring men framför allt om det enfaldiga rovdjuret människan som inte besitter förmågan att tänka bortom sin egen vinning. Hela den djuriska flygbesättningen är på olika sätt offer för det mänskligas framfart: som slakt- eller arbetsdjur, som vetenskapliga objekt, försöksdjur eller djurparksfångar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons