”Kexchoklad till vinet – en oväntad goding”

Vinaktuelle författaren Jens Lapidus firar in helgen med svalt rosé och delar en elegant Bourgogne med favoritförfattaren.

Uppdaterad
Publicerad
James Ellroy.

James Ellroy.

Foto: Dan Hansson/ SvD/TT
Annons
James Ellroy.

James Ellroy.

Foto: Dan Hansson/ SvD/TT

Ljummen fredagskväll i juni, vilken dryck firar du in helgen med?
– Ett immigt glas rosévin passar bra i sommarkvällen, det påminner mig om öppna och lättsamma samtal på Plaza del Mercat i Palma.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
– Gärna James Ellroy eller Don Winslow, två av mina favoritförfattare. Ellroy känner jag, och han tycker nog om en elegant Bourgogne, men min känsla är att Winslow mest dricker öl.

James Ellroy. Foto: Dan Hansson/ SvD/TT

Vilken dryck kommer du fira med när nya säsongen Snabba Cash släpps, förutom din egen?
– Champagne från vår husleverantör Thierry Perrion. Den finns inte på Systembolaget men vi brukar ta in några lådor per år.

En underbar mat- och dryckeskombination som inte alla känner till?
– En GT och marconamandlar funkar alltid. En mer oväntad goding är kexchoklad och italienskt primitivo – riktigt hög nivå!

Vilken dryck skulle kunna döda vilken fest som helst?
– Jag hatar Fernet-Branca, men rent generellt är det inte drycker som dödar fester, utan för låg musik.

Vilken är din mest minnesvärda dryckesupplevelse?
– Jag var med på en fantastisk vintageprovning på plats i Champagne en gång och drack champagner lika gamla som jag själv. Minnet av smaken på en torr Veuve Clicquot hänger kvar, brödigt och friskt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons