ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionTeater

Pang! sa AnckarströmPå Moment blir kungamordet en fullträff

Johan Wahlström (t h) och ensemblen i ”Pang! sa Anckarström”.
Johan Wahlström (t h) och ensemblen i ”Pang! sa Anckarström”. Foto: Carla Orrego Veliz

När Jacob Johan Anckarström tar plats i tv-soffan får vi möta en annan person än historieskrivningens kungamördare. Publiken i Gubbängen bjuds på en halsbrytande rolig och tankeväckande tidsresa.

Ylva Lagercrantz Spindler
Publicerad
Annons

En maktfullkomlig kung behöver boosta karriären och inleder därför krig mot Ryssland. Därigenom kör han över riksdagen. Men först måste han fabricera en konflikt: svenska folket måste ju tro att det faktiskt finns en anledning att invadera ett annat land. Detta ordnas genom att han beordrar finska soldater att klä ut sig i ryska uniformer och låtsas gå till anfall mot den svenska gränsstationen i Puumala. Ett slags lajvspel. Gustav III bar inte epitet ”Teaterkungen” utan anledning.

Det verkliga krig som följde kostade tiotusentals soldaters liv och urholkade den redan skrala statskassan. Det retade upp både bönder och adel. En statskupp började spira hos några adelsmän i kungens nära krets, däribland en Jacob Johan Anckarström, han som också kom att skjuta Gustav III på en maskeradbal på Operan den 16 mars 1792.

Laddar…