Annons

SvD:Ukrainarapporten: 27 februari 16.30

För dig som vill ha en snabb överblick – här de viktigaste nyheterna från kriget i Ukraina just nu.

SvD

Kriget trappas upp i Ukraina. Moskva har beordrat sina styrkor att avancera framåt från alla håll i Kiev, och uppger att man har avfyrat kryssningsrobotar mot militära mål. Minst 64 civila har dödats. Samtidigt gick ryska trupper in i de centrala delarna av Ukrainas näst största stad, Charkiv, i morse. Senare under dagen uppgav dock stadens guvernör att ukrainska kontrollen var återtagen.

Vladimir Putin har beordrat militärens förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. "Det kan tolkas som ett tecken på desperation och en åtgärd för att det inte går som tänkt i Ukraina just nu", säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Samtidigt har både Ryssland och Ukraina skickat en delegation till Belarus för att inleda förhandlingar. Du kan följa alla liveuppdateringar här.

Många har flytt – andra stannar kvar i Ukrainas huvudstad Kiev för att slåss. Anna Kubureva, boende i den norra stadsdelen Obolon, berättar för SvD att både hennes pojkvän och vän har tilldelats vapen för att stå emot de ryska soldaterna. Hon själv ville göra detsamma – men gevären räckte inte. ”Jag försöker i stället att hjälpa till bäst jag kan, som att ge vatten och mat till våra självförsvarsgrupper”, säger hon.

Foto: Jon Super / AP

Motståndarna och ukrainarna Oleksandr Zinchenko (Manchester City) och Vitaliy Mykolenko (Everton) kramas innan avsparken i Premier League.

För dig som vill fördjupa dig

Rysslands krig i Ukraina innebär en svår balansgång för Kina. Länderna är beroende av varandra – Kina behöver rysk energi, Ryssland behöver kinesiska investeringar. Samtidigt har länderna inget formellt försvarssamarbete, men en hög rysk tjänsteman sade i slutet av förra året till medier att de båda ländernas relation nu ”överträffar en allians”.

– Vad som blir intressant på riktigt är om Ryssland då vänder sig till Kina för stöd när sanktionerna blir skarpare. Kommer Kina då att sätta sina egna ekonomiska intressen på spel för att hjälpa Ryssland? säger Joseph Torigian, Kinakännare vid American University i Washington.

Upptäck mer från SvD

Skistar slår besöksrekord och miljardsatsar för att bygga ut sina skidanläggningar. Men fler människor i de svenska fjällen ökar riskerna för lavinolyckor, enligt ny statistik från Naturvårdsverket. Förra veckan inträffade två laviner vid Skistars anläggningar utlösta av skidåkare: En i Åre och en i Trysil.

– I Åre var det lyckligtvis ingen person som blev skadad. Men i Trysil var det en person som med nöd och näppe klarade sig med livet i behåll, säger Stefan Sjöstrand, vd på Skistar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons