RecensionTv-serier

The dropoutTheranosskandalen – vårens bästa bedrägeriserie

Elizabeth Holmes spelas av en lysande Amanda Seyfried.
Elizabeth Holmes spelas av en lysande Amanda Seyfried. Foto: Beth Dubber/Disney+

”The dropout” är inte den mest braskande serien om bluffmakare. Men det lågmälda och raka berättandet belyser effektivt den amerikanska drömmens baksida.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

”Science is trying” – att forska är att försöka. Det där är ett slags nyckelreplik i ”The dropout”, yttrad av en senior medicinforskare till en 19-årig stjärnstudent som har uppfunnit ett plåster som ska kunna kolla bärarens hälsa och vid behov dosera ut medicin. Problemet är att det inte har en chans att fungera, ett plåster kan helt enkelt inte rymma alla de funktionerna. Forskaren säger åt studenten att lugna ner sig, gå hem på kammaren igen och komma på något bättre.

Eftersom studenten heter Elizabeth Holmes – numera ökänd brottsling – så blir utgången radikalt annorlunda. För när Holmes nästa uppfinning inte heller fungerar – ett slags blodprovstest där en ynka droppe blod ska kunna avslöja allt från blodförgiftning till dåliga levervärden – så fortsätter hon inte försöka, utan fuskar i stället med resultaten för att få riskkapitalisterna i Silicon Valley att nappa. Theranos hette hennes företag, en mix av ”therapy” och ”diagnosis”, och efter att hon först hyllats och hajpats i alla tonarter kraschade hela bygget rätt ner i en hårdbevakad rättegång.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons