Barn sjönk ner till hakan i lera
I stället för ett skojigt springlopp blev Kalvruset en obehaglig upplevelse för syskonen Tuva-Li och Vide och flera andra barn.
Nyligen hölls barnloppet Kalvruset på Norra Djurgården i Stockholm. Men i stället för ett roligt och utmanande lopp blev det en mardrömsupplevelse för många barn.
Det började med att den första gruppen barn, som var mellan fem och åtta år, sprang fel på grund av otydlig vägvisning. Vissa var vilse i skogen i upp till en halvtimme.
Vide och Tuva-Li har sprungit Kalvruset tidigare och var redo för en kul utmaning i år igen.
Men det blev inte som de hade tänkt sig. När det var dags för 9–15-åringarna att starta fastnade de vid första hindret i djup lera som gick ända upp till midjan och till och med hakan på vissa.
– Alla hade typ fastnat i leran. Jag var tvungen att hjälpa flera. Jag tog tag i en trädrot för att ta mig upp, säger Tuva-Li som också hjälpte sin lillebror som hade fastnat i leran upp till knäna.
– Leran var jättekall, säger han.
Egentligen var det tänkt att syskonen skulle springa i olika grupper men snart bestämde de sig för att hålla ihop i stället.
– Vide sa flera gånger att han skulle svimma för att han var så kall.
En stund efter att barnen sprungit iväg startade loppet Tjurruset för de vuxna på samma bana. Flera vuxna sprang förbi barn som behövde hjälp.
– Flera barn satt fast i leran upp till midjan, några barn skrek på hjälp. De vuxna borde ha stannat och hjälpt till, tycker Tuva-Li och Vide.
Efter nästan två timmar kom de äntligen i mål. Loppet skulle egentligen ha tagit ungefär en halvtimme.
– Det kändes bra att komma i mål, det kändes som att man blev friad, säger Vide.
Vissa barn blev nerkylda och behövde tas om hand av ambulanspersonal och även polisen kom till platsen för att leta efter barn som hade sprungit vilse.
Många föräldrar har hört av sig till Marathongruppen som höll i loppet och varit upprörda. Vides och Tuva-Lis mamma Therese tycker att arrangörerna gjorde flera fel.
– Många grät när de kom i mål, en del kom utan skor, andra kom med skor i handen. Det hade kunnat gå fruktansvärt illa, säger hon.
David Fridell är verksamhetschef på Marathongruppen och har full förståelse för de barn som tycker att det här var en skrämmande upplevelse.
– Kalvruset ska vara tufft och en utmaning men det ska inte vara läskigt. Vi har arrangerat lopp i 40 år utan att något sådant här har hänt. Vi lovar att se till att det inte blir så här igen, genom att bland annat ha fler funktionärer och bättre kommunikation, säger han.
Vide och Tuva-Li vet inte om de vill springa loppet igen, i så fall behöver det anpassas mer för barn.
– De måste markera bättre så att barn inte springer vilse, och att hoppa ner i leran borde vara valfritt, säger Tuva-Li.