”Regeringen kan inte blunda för hälsoklyftorna”

Statsministern lovade i sin regeringsförklaring 2014 att ”de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas på en generation”.
Statsministern lovade i sin regeringsförklaring 2014 att ”de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas på en generation”. Foto: Christine Olsson/TT

Hälsans ojämlika fördelning i samhället kan inte rättas till med några enkla åtgärder. Istället måste hälsa knytas till arbetet med de stora sociala och ekonomiska samhällsutmaningarna. Vi hoppas att regeringen ska visa att man menar allvar med tidigare löften för att komma åt hälsoklyftorna, skriver flera debattörer.

Publicerad
Annons

Det har ofta sagts att av alla olika typer av ojämlikhet, så är hälsans ojämlikhet den som minst kan accepteras därför att hälsa är nyckeln till så mycket annat som bestämmer vår livskvalitet. Om hälsan är dålig så minskar möjligheterna till en god utbildning, ett välavlönat arbete, framgångsrik familjebildning och även ett aktivt deltagande i samhället. Därför måste samhället utifrån ett solidaritets- och rättighetsperspektiv sträva efter att erbjuda alla individer samma möjligheter till en god hälsoutveckling, oavsett vilken samhällsklass, vilket kön, eller vilken etnicitet man tillhör. Få skulle antagligen argumentera emot detta, men hur ser det ut i dagens svenska samhälle?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons