Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Guide: Åtta ställen att fira Alla hjärtans dag på

Foto: Görvälns Slott / Steam Hotel

Vem är inte i behov av lite värme i vintermörkret? SvD Resor guidar till åtta ställen i och runt Stockholm för att fira er mest fulländade Alla hjärtans dag.

Text: Lars Collin - 13 februari 2018
Annons

Häringe Slott
Häringe Slott, Västerhaninge
haringeslott.se

Kreuger, Wenner-Gren, familjen Ljungberg. Några av de senaste ägarna till Häringe har satt tonen för detta renässansslott mitt i den svenska historien. Och med Kreugers intåg på 1920-talet fördes definitivt flärden in på menyerna. Finansmannen skapade en av landets första swimmingpooler, med privat rutschbana från andra våningen, och byggde Sveriges första bowlingbana – fortfarande fullt spelbar. Den omtalade konkursen gav Axel Wenner-Gren möjlighet att köpa Häringe. Glamouren, som en vänkrets med namn som Greta Garbo och Josephine Baker skänkte, lever än i dag: som superslickt designhotell. På Häringe bor hotellgästerna i flyglar runt slottet. Vi väljer Sjöflygeln, och inte vilket rum som helst, utan Garbos ovala sovrum med originaldetaljer från 1930-talet.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Rollman

Brasseriet
Strömgatan 14
brasseriet.se

Att ingen kom på den idén tidigare. Självklart ska Kungliga Operan, byggd strax före förra sekelskiftet med tydlig inspiration från Parisoperan, ha ett eget brasserie. Bien sur! Det trötta gamla kaféet i källaren har blivit chic matsal och utnämnts till Årets kroginredning under Restauranggalan 2016. Och där väljer vi just denna dag ett avskilt bås inramat av foton på då- och nutida stjärnor inom opera och balett. En specialskriven Alla hjärtans-meny får sitt crescendo i den rödvinsbrässerade oxkinden med rotsellerikräm, senapsfrön och saltbakad rotselleri – och avslutas med en minst sagt vintervärmande dessert av bakad choklad, hjortron och kavring. Da capo!

Foto: David Johansson studioeast
Annons
Annons

Villa Anna
Odinslund 3, Uppsala
villaanna.se

Mitt i det mest historiska av gamla Uppsala och granne med domkyrkan är Villa Anna stans piggaste hotellsatsning på många år. Sedan öppningen har den sofistikerade 1870-talsvillan blivit en destination för både mat- och hotellgäster. Avskalat och klätt i vitt till trots är stämningen både familjär och folklig. Köksmästare Markus Eriksson har numera två små matsalar att styra över, dit han skickar ut mellanrätter som fått många av sina råvaror från näraliggande uppländska gårdar. Serveringarna är uppdelade på antingen en fyra- eller sexrätters avsmakningsmeny, eller mer regelrätt à la carte. Villa Anna inleder Alla hjärtans-firandet på fredag med temat ”Nordiskt av naturen”, fortsätter med fest- och bröllopsmässa över helgen och avslutar den 14:e med romantisk middag.

L’avventura
Sveavägen 77
lavventura.se

Stureplansgruppens senaste tillskott är en storslagen kvarterskrog i Vasastan. Den nyöppnade milt sagt romantiska italienaren L’Avventura ligger i före detta Metropol Palais, för minnesgoda platsen för Kommunals utsvävande äventyr. Någonting lite mer nedtonat utlovas från L’Avventura, även om interiören har sex meter till tak och andas pompa och ståt i all sin eleganta 1920-talsklassicism. Krögare Karl Ljung har förflyttat sig från Hillenbergs bakom Stureplan för att skapa en krog med doft av Italien via moderna New York-tolkningar. Menyn andas klassisk à la carte, från heta syditalienska smaker till en milanesisk ossobuco på hjortlägg. Boka tidigt om ni är ett par inför Alla hjärtans och knip den lite hemliga Lady&Lufsen-tvåan just ovanför trapporna med utsikt över hela den anrika biografinteriören.

Annons
Annons

Görvälns Slott
Görvälnsvägen, Järfälla
gorvalnsslott.se

Den perfekta vinteridyllen väntar bara en halvtimme från innerstan. Görvälns slott lockar med 45 lyxfluffiga rum, hemliga kryp-in och en hyllad restaurang, Galleriet, som leds av Anders Prytz från Svenska kocklandslaget. Söker du alternativ påfyllning mellan protein- och bubbelintagen finns en upplyst skidbacke med lift just runt kröken. Ägarduon Maria och Johan Eklund tog över det slitna 1600-talsslottet för tio år sedan med ambitionen att göra Görväln till en av Sveriges hetaste weekenddestinationer och bästa ”hideaways”. Inför Alla hjärtans har man skapat ett paket med inledande cocktail, fyrarättersmiddag och dubbelrum. Slottet är dock inget för familjetrippen. Görväln har åldersgräns på 12 år.

Foto: a +++
Annons
Annons

Steam Hotel
Ångkraftsvägen 14, Västerås
steamhotel.se

I ett sekelgammalt före detta ångkraftverk vid Mälaren öppnades i höstas designhotellet Steam Hotel av ägarna bakom fina MJ’s i Malmö och Hotel Pigalle i Göteborg. Steam är 18 våningar högt och har tydligt bevarad industrikänsla tack vare synliga ångpannor, rör och turbiner. Värmen i lokalerna skapas av de röda tegelväggarna, och inte minst i Voltage Lounge – Steams spa på sjunde våningen som är en lika spännande som rofylld resa bland två pooler, ånga (givetvis!), vinterträdgård och bar. Hungern stillar ni på någon av restaurangerna, alla under överinseende av chefskocken och före detta Nobelkocken Niclas Wahlström. Hetast är Locavore – asiaten med orangeriekänsla högst uppe under taket där kockarna serverar en avsmakningsmeny omakase.

Högberga Gård
Grindstigen 5-6, Lidingö
hogberga.se

Herrgårdsweekend mitt på Lidingö är en av Högberga Gårds idéer. Än mer unikt är att de sedan ett par år har en egen vinfabrik. Till Högberga kommer kylbilar fulladdade med framför allt sangiovesedruvor från Toscana innan de lagras, bland annat i ekfat från Visingsö, och förvandlas till Lidingögårdens eget vin 8.90 (Bob Beamons ”omöjliga” längdhopp från 1968). Kökets unga talanger, konditorn Johanna Rampitsch och kocken Magnus Wallin, tävlar båda med Stockholm Culinary Team. Blott 22-åriga Johanna driver gårdens eget bageri och har bland annat erfarenhet från femstjärniga Hotel Imperial i Wien. Anrikt är även Högberga som byggdes 1911 av konstmecenaten Klas Fåhraeus. Alla hjärtans-firandet följs upp av att man två dagar senare öppnar sitt havs-spa med varma källor och iskall champagne.

Sigtunastiftelsen Hotell
Manfred Björkquists allé 4, Sigtuna
sigtunastiftelsen.se

Italienskt klingande klostermiljö är väl inte det första man associerar till Sveriges första stad Sigtuna. Men på 100 årsjubilerande Sigtunastiftelsen sitter gästerna i Rosengårdens ockratonade, pampiga pelargångar och ser ut över Mälaren – allt medan de bläddrar i det matiga kulturprogrammet för författaraftnar och retreathelger. Hotellet har 62 rum och en mängd olika helgpaket inklusive middag och afternoon tea. Satsar du hellre på Sigtunarännet än romantik laddar Sigtuna nästkommande helg (18/2) för årets skridskohändelse: 50 kilometer på Mälarens blanka isar, med start och mål i Sigtuna. Sedan sitter inget bättre än en biff Rydberg i hotellrestaurangen.

Annons