Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Studie: Ta ut dina semesterdagar och lev längre

Text: SvD Perfect Guide - 10 september 2018
Annons

Är du sparsam med dina semesterdagar? Kanske tänker du att det räcker med att äta nyttigt och träna regelbundet för att må bra? Då bör du tänka om. En finsk studie visar på att det finns flera hälsofördelar med att ta ut sin semester, det skriver MåBra. Dessutom fann man att de skador som uppkom till följd av för lite ledighet inte går att reparera med varken kost eller motion.

I undersökningen analyserade forskare 1 222 män, som var födda mellan 1919 och 1934. Studien påbörjades redan 1974 och samtliga deltagare hade en högre risk för hjärt- och kärlsjukdom – på grund av faktorer som rökning, övervikt, högt blodtryck eller kolesterolvärde.

Männen delades in i två grupper – en testgrupp och en kontrollgrupp som forskarna sedan följde i fem år. Deltagarna i testgruppen fick muntliga och nedskrivna rekommendationer var fjärde månad, om att motionera, hålla vikten eller sluta röka. De som var i behov av mediciner, som de med högt blodtryck, fick även tillgång till det.
När man gick igenom resultaten såg man att testgruppen hade haft en 46-procentig minskning i risk för hjärt- och kärlsjukdom, jämfört med kontrollgruppen. Vid uppföljningen efter 15 år förvånandes dock forskarna då det hade visat sig att fler hade dött i testgruppen än i kontrollgruppen.
Så vad berodde det på? Efter att ha analyserat sömn, arbetsmängd och ledighet såg man ett samband mellan männen som dog i förtid och de som tog ut mindre än tre veckors semester per år. Personerna i testgruppen, som tog ut färre semesterdagar, hade en 37 procent större risk att dö än de som tog ut mer semester. I kontrollgruppen var sambandet inte lika tydligt.

– I vår studie jobbade de män som tog ut få semesterdagar mer, och sov mindre än de som tog ut mer semester. Den stressiga livsstilen kan ha slagit ut de fördelar som testet med hälsosammare vanor tidigare gett, säger professor Timo Strandberg, vid University of Helsinki, om studien.

Vad sägs om en weekendresa i höst?

Annons