Nätvinhandeln utmanar systemet

Nätvinhandlaren Winefinder hoppas även framöver kunna utmana Systembolaget. Ifjol ökade bolaget sin försäljning i Sverige med 25 procent, jämfört med 2016. Arkivbild.
Nätvinhandlaren Winefinder hoppas även framöver kunna utmana Systembolaget. Ifjol ökade bolaget sin försäljning i Sverige med 25 procent, jämfört med 2016. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

När e-handeln blir en allt vanligare ingrediens i svenskarnas vardag hoppas privata alkoholförsäljare på nätet på godare tider.

– Jag är övertygad om att vår bransch kommer se helt annorlunda ut på 5–10 års sikt, säger Winefinders vd Alex Tengvall.

TT TT TT
Publicerad
Annons

De senaste åren har Systembolagets monopol utmanats av privata företag som säljer alkohol med hemleverans över internet. Så länge bolagen sköter lagerhållningen av alkohol i utlandet, är affärsmodellen laglig.

På den svenska marknaden finns en handfull större e-handlare med alkohol, där vanligtvis viner står i fokus. Nätvinhandlarnas branschorganisation har närmare ett dussintal medlemmar, alla privata med handelsplatser både i Sverige och i andra länder. Däribland det tyskägda The Wine Company och Helsingborgbaserade Winefinder med lager i Danmark, som har uppmärksammats för sitt samarbete med matvarusajten Mathem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons