Sigrid Hjertén, ”En mästerlig kolorist”Waldemarsudde visar Hjerténs hela bredd

Foto: Per Myrehed/Norrköpings konstmuseum, Östergötlands museum

Har du inte sett hur härliga Sigrid Hjerténs mest kända verk är, har du nu chansen att se dem samlade på Waldemarsudde. Och för dem som tror att de kan konstnären är det spännande att upptäcka de sena målningarna, djärva och oroliga.

Dan Backman
Publicerad
Annons

Det är omöjligt att skriva om Sigrid Hjertén utan att nämna Isaac Grünewald. Som ett av det tidiga 1900-talets mest kända konstnärspar var de omtalade och omsusade och ständigt jämförda med varandra. Till en början med Sigrid stående i skuggan av Isaac, med tiden med en ändrad rollfördelning. Paret har skildrats både på film, Anders Wahlgrens ”Sigrid & Isaac” från 2005, och på teater, Marianne Goldmanns ”Jag ska bli nummer ett!” på Kulturhuset Stadsteatern förra året.

När det gäller konsten är det sedan länge Sigrid Hjertén som brukar lyftas fram när den tidiga svenska modernismen kommer på tal, inte Isaac Grünewald och Leander Engström. De tre ruskade om det provinsiella svenska konstlivet ordentligt när de 1918 ställde ut på Liljevalchs. En utställning som 90 år senare, 2008, gjordes om av Anders Wahlgren på samma plats och bidrog till det förnyade intresset för Sigrid Hjertén.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons