RecensionVinterns böcker 2018
Ska han omfamna sitt judiska arv – eller dölja det?
Martin får först efter sin mors död veta att hon var judinna och överlevde nazismen. Vad ska han ta sig till med informationen? Det är frågan Björn Larsson, en av våra internationellt mest kända författare, tar sig an i sin nya bok.
I Sverige hör Björn Larsson kanske inte till samtidslitteraturens allra mest välbekanta namn men i länder som Italien, Frankrike och Tyskland räknas han som en av de största svenska författarna. I ett antal böcker har han byggt upp ett författarskap där frihet, inte sällan gestaltat via författarens förkärlek till havet och seglarlivet, utgör ett återkommande ämne. Den älskade segelbåten förekommer också på ett hörn i den nya romanen och även här är frihet det bärande temat. Här ställs tematiken på sin spets: står det individen helt fritt att välja sin identitet?
I ”Brevet från Gertrud” får vi följa Martin Brenner. Han är chef på ett DNA-laboratorium och lever ett stilla, lyckligt och ordnat liv tillsammans med hustru och ett högt älskat barn. Till den dag hans mor går bort och efter sig lämnar ett brev. Däri står det att modern inte alls, som hon alltid hävdat och som Martin alltid trott, kommit till Sverige som ung krigsflykting från Dresden. Modern, som Martins hela uppväxt kallat sig Maria men i själva verket visar sig heta Gertrud, är egentligen judinna och överlevare från Auschwitz. Även Martins far, som inte alls är den Martin trott är hans far, visar sig vara jude.