ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kvinnors livHögmod, död och åtrå i efterlängtad självbiografi

Alice Munro, född Laidlaw 1931 i Ontario, fick Nobelpriset i litteratur 2013. Hennes självbiografiska roman publicerades redan 1971 och kommer nu för första gången på svenska.
Alice Munro, född Laidlaw 1931 i Ontario, fick Nobelpriset i litteratur 2013. Hennes självbiografiska roman publicerades redan 1971 och kommer nu för första gången på svenska. Foto: Andrew Testa/IBL

Ett uppvaknade till livet, ett tillstånd där åtrå existerar parallellt med äckel och där stolthet är granne med skam. I Alice Munros fiktionaliserade självbiografi ”Kvinnors liv” får vi följa Nobelpristagarens känslofyllda uppväxt på en rävfarm.

Marit Furn
Publicerad
Annons

Familjen Jordans rävfarm ligger på Flats Road. Eller närmare bestämt i änden av Flats Road, vilket mamman är noga med att betona, eftersom de som bor längs den där vägen är kända för att vara fattiga, försupna och smågalna.

Vägen bildar länk mellan landsbygden i det kanadensiska länet och närmsta staden Jubilee, där mamman känner sig mer som hemma. Men även här råder mer eller mindre uttalade begränsningar för människors ambitioner.

Laddar…