Den perfekta konflikten. Israel–Palestinafrågan inifrånDet går att lösa ”den perfekta konflikten”

Ett israeliskt barn fraktar palmblad inför den judiska lövhyddohögtiden. Ett palestinskt barn bär ett tänt ljus vid en samling bland ruinerna i Gaza.
Ett israeliskt barn fraktar palmblad inför den judiska lövhyddohögtiden. Ett palestinskt barn bär ett tänt ljus vid en samling bland ruinerna i Gaza. Foto: Oded Balilty, Majdi Fathi / TT

Hur ser man till att såväl israeliska som palestinska barn får växa upp i fred och frihet? Ett sådant mål kan låta orealistiskt, men ”Den perfekta konflikten” inger ändå Jesper Sundén ett visst hopp om att mirakel än kan ske i det heliga landet.

Publicerad
Johan Berggren.

Johan Berggren.

Foto: Ana Kantor
Annons

Att skriva om Israel–Palestina-konflikten är att ge sig in i ett getingbo. Det vet var och en som provat på det. Många är så engagerade och så väl förankrade i egenhändigt grävda skyttegravar att de omedelbart anser sig känna igen en vän eller fiende genom att enbart läsa en artikels rubrik.

Att en och samma artikel, eller rubrik, därigenom kan tolkas och ge upphov till anklagelser om att utgöra en del av ”den sionistiska regimens propaganda” eller att vara skriven av en ”terrorsympatiserande Palestinakramare ” är både fascinerande och lite tröttsamt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons