Kommentar

Mårten Schultz:Krafttag krävs för att skydda rättssamhället

Mårten Schultz
Justitierådet Stefan Johansson lämnar över förslaget till justitieminister Morgan Johansson under tisdagen.
Justitierådet Stefan Johansson lämnar över förslaget till justitieminister Morgan Johansson under tisdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur rättsamhället ska skyddas är en angelägen fråga. Inte bara för de inom rättsväsendet som angrips, men också för att skapa bättre möjligheter för att döma brottslingar. En ny utredning föreslår en rad åtgärder för detta, men är det tillräckligt?

Publicerad
Annons

Jag fick härom veckan ett samtal från en advokat som berättade ”Det är jag som var död ett tag”. Advokaten hade registrerats som död hos Skatteverket efter att någon hade förfalskat ett läkarintyg och skickat in. Det är ett enkelt sätt att åsamka någon både ekonomisk och ideell skada. I det här fallet kopplade advokaten händelsen till sin ombudsroll i en rättegång, en vårdnadstvist.

Jag påmindes om samtalet när jag såg presskonferensen där justitierådet Stefan Johansson lämnade över ett betänkande till justitieministern med förslag på åtgärder för att ”stärka rättsprocessen” och främja ”ökad lagföring”. Eller, med andra ord, skydda rättssamhället och skapa bättre möjligheter för att döma brottslingar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons