Handskrivna brev är viktiga för isolerade

Skribenten är kritisk till att Postnord drar ned på postutdelningen.
Skribenten är kritisk till att Postnord drar ned på postutdelningen. Foto: Emil Langvad/TT

KULTURDEBATT Postnord delar numera ut brev varannan dag i flera delar av landet, och kommunikationen blir i allt högre grad digital. Men det handskrivna brevet har fortfarande en unik roll.

Publicerad
Annons

Det har varit ett ensamhetens år. Vi träffade färre vänner, höll oss ofta för oss själva. Videosamtal fick sitt breda genomslag. Men vi köpte fler frimärken. Under förra våren ökade försäljningen av frimärken och förfrankerade brev med 30 procent. Visst kan vi föra fram information på smidigare sätt att än att fatta pennan, men det handskrivna brevet har ett budskap i sig bortom meningarna det innehåller. Hej, säger det. Jag har tänkt på dig. Jag har tagit mig tid. Vi omger oss inte med människor bara för att så snabbt som möjligt få en viss smula information.

Brev har ord man kan följa med fingret, inristade i pappret i små bläckfyllda raviner. De är påtagliga: de har en alldeles egen stil inte bara i den idiosynkratiska ordning vi staplar bokstäver på varandra utan även i hur bokstäverna ser ut. Och vi värdesätter våra världsliga ting. De känns mer som våra än meddelanden i molnet gör, skrev forskarna Ozgun Atasoy och Carey K Morewedge i en genomgång 2018, delvis för att vi känner att vi har större kontroll över dem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons