Anna Möller-Sibelius:Allusion och politiskt missbruk av litteratur

Har Nordiska motståndsrörelsen kränkt ”den andliga odlingens intressen” genom att publicera dikter av Viktor Rydberg, Esaias Tegnér och Verner von Heidenstam?
Har Nordiska motståndsrörelsen kränkt ”den andliga odlingens intressen” genom att publicera dikter av Viktor Rydberg, Esaias Tegnér och Verner von Heidenstam? Foto: TT

Svenska Akademien har väckt åtal mot högerextrema Nordiska motståndsrörelsen för brott mot klassikerskyddet. I morgon möts de i rätten. Men vad är politiskt missbruk av poesi, och är det bara med förbud vi kan stävja det?

Anna Möller-Sibelius
Publicerad
Annons

Svenska Akademiens åtal mot högerextrema Nordiska motståndsrörelsen för brott mot klassikerskyddet väcker frågor. Jag skulle vilja närma mig saken via en omväg, bara för att få lite perspektiv. Eftersom det politiska missbruket handlar om att återanvända litteratur går tankarna till allusionen. Den är ett retoriskt grepp för att referera till någonting som antas vara bekant utanför den aktuella texten. Den finlandssvenska författaren och professorn Lars Huldén har kallat allusionen för ett historiskt rim. Jag tycker att man kunde gå ännu längre och se den inte bara som en effektfull stilfigur eller ett återkopplande rim utan som en potentiellt samhällskritisk kraft.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons