En strimma av hopp. Klimatkrisen och det postfossila samhälletÄr digitala skor lösningen på klimatkrisen?

Modehuset Guccis digitala sneakers Virtual 25 kan bara bäras i sociala medier eller i andra digitala sammanhang.
Modehuset Guccis digitala sneakers Virtual 25 kan bara bäras i sociala medier eller i andra digitala sammanhang. Foto: Gucci

Marknaden presenteras ibland som det som ska rädda oss från en klimatkatastrof. Men är det sant? Victor Galaz läser tre böcker om klimathotet som alla pekar på att staten behövs – och att den måste ta i med hårdhandskarna.

Victor Galaz
Publicerad
Annons

Det kostar tolv amerikanska dollar att köpa Guccis senaste sneakers designade av lyxmärkets kreativa chef Alessandro Michele. De är neongröna, ser ut som något som skulle platsa på en karaktär i en science fiction-serie, och är framför allt helt digitala. För runt 100-lappen kan du alltså köpa dig rätten att visa upp dig själv iklädd ett par Gucci Virtual 25 i sociala medier.

Med den vräkiga designen så är jag både för gammal, snål och i helt fel målgrupp för Guccis digitala sneakers. Att modejätten tar ett litet kliv in i den digitala ekonomin är däremot intressant. I takt med att klimatkrisen blir allt tydligare ökar också intresset för digital ”dematerialisering” – en utveckling över tid där teknologier blir allt mer resurseffektiva, krymper i storlek, smälter samman med varandra, för att ibland helt försvinna in i den digitala världen. Standardexemplet är smarta telefoner, som enligt teorins anförare inte bara är en bärbar telefon, utan också ersätter behovet av kameror, skrivare, scanners och anslagstavlor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons