Good vibrations. My life as a Beach BoySå gick Beach Boys från harmoni till sammanbrott

Beach Boys 1964
Beach Boys 1964 Foto: IBL

Den tumultartade sagan om Beach Boys är sockersöt på utsidan men helveteshård på insidan. Nu kommer två av medlemmarnas självbiografier. Ulf Karl Olov Nilsson har läst och hittat onödigt skryt, men även insikter i sångaren Brian Wilsons sjukdomshistoria, och en del minnesvärda iakttagelser.

Publicerad
Brian Wilson.

Brian Wilson.

Foto: Casey Curry / TT
Mike Love.

Mike Love.

Foto: Keith Griner/IBL
Annons

Den tumultartade sagan om världens första pojkband, the Beach Boys, tog sin början i 1950-talets Kalifornien runt brödratrion Brian, Dennis och Carl Wilson och deras kusin Mike Love. Stämsång, milkshakes, randiga skjortor och de vackraste harmonier gled med sextiotal ut i musikalisk oenighet, drogmissbruk, slagsmål under konserterna, allt mer excentriska överträdelser (där till och med Charles Manson figurerar i utkanten), psykiska sammanbrott, dödsfall, stämningar och rättsprocesser där nu Mike Love äger rätten till, och flitigt turnerar under, bandnamnet. Historien är välkänd och traderas för övrigt utmärkt i filmen ”Love and Mercy” från 2014. Men lagom till det mästerliga albumet ”Pet Sounds” femtioårsjubileum tar de kvarvarande huvudpersonerna, nu 75-år gamla, till orda i varsin självbiografi.

Bandets frontman på scenen, Mike Love, borde naturligtvis ha kallat sin biografi ”Mike Love Not War” men väljer det mer konventionella ”Good vibrations. My life as a Beach Boy”. Love som kallats ”en av rockens största skitstövlar” av Rolling Stone har enligt egen uppgift ständigt mordhot hängande över sig. Anledningen är att många anser att Love motarbetat Brian Wilsons musikaliska geni och arbetat för ett trallvänligare Beach Boys, inriktat på hits- och försäljningsframgångar. Men Love är inte den som ber om ursäkt för sig. Han vill nå ut till massorna, argumenterar för badbollar och cheerleadingflickor på scenen och självbiografin försummar inte minsta möjlighet att nämna en listplacering, eller ett eget textbidrag som han aldrig fått royalty för.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons