”Sociala medier-språk gör oss bättre på att skriva”

Talspråk och skriftspråk kommer nära varandra på sociala medier. Språkkonsult Anna Antonsson tycker att det är kul och intressant och gör att vi blir bättre på att skriva genrespecifikt. Arkivbild.
Talspråk och skriftspråk kommer nära varandra på sociala medier. Språkkonsult Anna Antonsson tycker att det är kul och intressant och gör att vi blir bättre på att skriva genrespecifikt. Arkivbild. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

"Den känslan". "Typiskt bra person". Sociala medier öppnar för helt egna uttryck med egna skrivregler. En utveckling som gör oss bättre på att skriva genrespecifikt, enligt språkkonsult Anna Antonsson.

TT
Publicerad
Annons

Ord och fraser som vi inte har använt tidigare kommer och går på sociala medier. Plötsligt använder var och varannan person uttryck som "Hänger med denna" eller "Njutet".

Enligt Ingrid Olsson, språkvårdare på språkrådet, uppstår de ungefär på samma sätt som dialekter uppstod en gång i tiden. Folk som bodde inom ett område utvecklad liknande språkvarianter, som att i södra Sverige så skorrar man på r:en.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons