Så skyddar du dig under rötmånaden

Nu är rötmånaden officiellt här, men i praktiken har den redan pågått i flera veckor på grund av det varma vädret, enligt Jonas Toljander, riskvärderare inom mikrobiologi. Arkivbild.
Nu är rötmånaden officiellt här, men i praktiken har den redan pågått i flera veckor på grund av det varma vädret, enligt Jonas Toljander, riskvärderare inom mikrobiologi. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad

Slemmiga grönsaker och mögligt bröd. Campylobacter och ehec. Rötmånaden är officiellt här och då gäller det att hålla koll på maten – annars kan man bli riktigt sjuk.

Hanna Schück/TT
Publicerad
Ont i magen, illamående och diarré är de vanligaste symtomen på matförgiftning. Arkivbild.

Ont i magen, illamående och diarré är de vanligaste symtomen på matförgiftning. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT
På somrarna ökar förekomsten av bakterien campylobacter i kyckling, därför måste man vara försiktig i hanteringen och steka igenom den ordentligt. Arkivbild.

På somrarna ökar förekomsten av bakterien campylobacter i kyckling, därför måste man vara försiktig i hanteringen och steka igenom den ordentligt. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

Magont, kräkningar och diarré – det är de vanligaste symtomen på matförgiftning. Men den som har otur kan bli allvarligt sjuk.

Enligt Jonas Toljander, riskvärderare inom mikrobiologi på Livsmedelsverket, drabbas cirka en halv miljon svenskar årligen av sjukdom till följd av något man äter eller dricker. Flest fall av matförgiftning sker på vintern när vinterkräksjukan är i omlopp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons