ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Många svenskar i närheten av bombplatsen

Terrordådet i Bryssel skedde mitt i morgonrusningen och alldeles i närheten av de EU-institutioner där många svenska jobbar. Fredrika Germundsson var på väg till jobbet när hon möttes av gråtande och chockade människor.

Joanna Drevinger, Marit Fahlander
Publicerad
EU-parlamentarikern Fredrick Federley. Foto: Yvonne Åsell

En av bomberna smällde vid tunnelbanestationen Maalbeek, mitt i Bryssel, bara ett par kvarter från EU-parlamentet.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley var på väg till jobbet när han fick veta att det hade varit en explosion på flygplatsen.

– Jag fortsatte att promenera, men ju närmare jag kom parlamentet desto fler poliser, utryckningsfordon och militärer såg jag.

Han säger att de som bor i Bryssel är härdade efter den senaste tidens händelser men att detta känns väldigt nära eftersom bomben i tunnelbanan smällde bara några kvarter bort.

Alla ordinarie möten är inställda och stämningen i parlamentet nu på eftermiddagen är samlad. På gatan utanför där det vanligtvis kryllar av människor är det öde. Under samtalet med SvD ser Fredrick Federley endast fyra personer.

– Just nu börjar det bli tomt på folk även här i parlamentet men det har varit en mer kamratlig stämning än vanligt här i dag, säger Fredrick Federley.

Han tycker att det är för tidigt att komma med en politisk analys.

– Men alla angrepp som sker i Europa är ett angrepp på unionen. Därför är det viktigt att vi står eniga och att vi jobbar med informationsutbyte för att kartlägga dessa kriminella grupper, säger Fredrick Federley.

TCO:s ordförande Eva Nordmark befann sig i Bryssel och var i EU-parlamentet för ett möte med Marita Ulvskog och flera fackliga företrädare när de nåddes av informationen om bomberna på flygplatsen. I ett mejl till SvD skriver Eva Nordmark:

Eva Nordmark Foto: Ingvar Karmhed

– Vi vet inte om någon av våra europeiska kollegor har skadats i attackerna. Jag sitter nu i taxi på väg ut genom Bryssel tillsammans med Peter Hellberg och Berivan Öngurur, internationell sekreterare på TCO. Mycket obehagligt att vara här just nu.

Fredrika Germundsson bor alldeles i närheten av tunnelbanestationen Maalbeek och var på väg till jobbet när hon kom ner till tunnelbanestationen och möttes av gråtande och chockade människor.

– Jag hörde inte explosionerna, men det måste ha varit fem minuter efter att det hände. Jag mötte folk som var skakade och grät… Först trodde jag att de kom från flygplatsen, men när jag kom lite närmare såg jag glassplittret och att folk låg på marken. Då klickade det och jag vände mig om och gick hem och låste in mig.

Den svenska representationen ligger bara några hundra meter från Maalbeek. Lotta Rönnström som jobbar där fick information om dådet på flygplatsen Zavantem av den svenska ambassadören. En timme senare detonerade bomben i tunnelbanan.

– En kollega kom bara tio minuter innan bomben smällde. Det hela känns så sorgligt för hela världen. Jag trodde faktiskt inte att det skulle hända här, trots att många hade förutspått det.

Lotta Rönnström Foto: Privat

När SvD når Lotta Rönnström på eftermiddagen är hon och hennes man som också jobbar i EU-kvarteren på väg för att hämta barnen i skolan. Vad som händer i morgon vet hon inte.

– Vi har inte fått besked om skolan kommer att vara öppen eller inte och om vi uppmanas komma in.

Hon känner sig inte rädd, men vet att vissa kollegor är det.

– Det känns okej där vi bor och jag känner att vi måste leva vidare så långt det går, säger Lotta Rönnström.