Iréne Svenonius kritisk: ”Strukturer måste fungera”

Finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) är kritisk till hur falsklarmet från Hesa Fredrik hanterades på söndagskvällen.

Trots att hon har ett formellt krisledningsansvar i landstinget har hon inte fått någon formell information om att larmet var falskt.

Johannes Ledel
Uppdaterad
Publicerad
Annons
”Hur ska jag veta att det är en korrekt återkallelse” säger Finanslandstingsrådet Iréne Svenonious till SvD med anledning av falsklarmet. Foto: Adam Wrafter

Iréne Svenonius befann sig inte själv i Stockholm när sirenen om ”Viktigt meddelande till allmänheten” (VMA), eller Hesa Fredrik, tjöt. Hon fick istället reda på larmet genom att folk kontaktade henne och hon kunde själv då gå in på sociala medier och se att krisinformation.se gått ut med information om att det var ett falsklarm.

Hon tycker dock att saker inte hanterats på ett korrekt sätt. Eftersom hon sitter med ett formellt krisledningsansvar som ordförande i krisledningsutskottet i landstinget ska hon få information om den här typen av larm och återkallelser genom andra kanaler än sociala medier.

– Hur ska jag veta att det är en korrekt återkallelse, säger hon till SvD.

Dessutom säger Svenonius att även om det rör sig om ett falsklarm ska det komma en signal från Hesa Fredrik om att nu är faran över, och vid 23-tiden hade hon fortfarande inte fått den signalen.

– Det är antagligen för någon har glömt det, men det kan man inte vara säker på.

Svenonious tycker att det är allvarigt att systemet inte har fungerat då vi lever i en tid med olika hotbilder. Hon jämför med kalla kriget, då det inte var otänkbart att någon icke behörig skulle gå ut och hävda att ett skarpt larm var falskt.

– Det här är otroligt viktig att de här strukturerna fungerar, så att man vet att när någon återkallar ett larm så är det den som är behörig som faktiskt återkallar larmet.

Enligt SOS Alarm gick man ut med en signal om att det var ett falsklarm genom Sveriges Radios sändningsledning som ett normalt VMA strax efter larmet. Men eftersom det inte fanns något ärende kopplat till larmet använde man inte det ordinarie VMA-system som används vid ett skarpt larm. När SvD talade med SOS Alarm runt 23.30-tiden höll man på att kontakta de som som har ansvar i en krissituation.

– Vi håller på att informera de berörda, säger Clas Pekkala, krisberedskapssamordnare på SOS Alarm.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons