Per Lindvall:Friskare syresättning efter SCA-härvan

Per Lindvall

Den nedlagda förundersökningen i SCA-härvan, med direktörerna Sverker Martin-Löf, Jan Johansson och Anders Nyrén i spetsen, är naturligtvis en lättnad för de involverade. Samtidigt måste man säga att för Industrivärden och dess portföljbolag har personförändringarna och nedmonteringen av det tidigare maktfokuserande korsägandet varit en befrielse.

Publicerad
TT/SvD
Foto: TT/SvD
Annons

Det är väl främst utvecklingen för SCA med avknoppningen av dotterbolag Essity som är det främsta beviset för att de makt- och personrelaterade låsningar, som tidigare har funnits runt Industrivärdens portföljbolag nu är borta. Det har inneburit en friskare syresättning av en tidigare alltför instängd företagskultur.

Den tidigare ordningen innebar ju att den egna ägarkontrollen gav närmast oinskränkta makt till de ledande tjänstemän som klättrat upp i toppen på denna hierarki. Det är också mycket som talar för att rekryteringen av toppdirektörer till portföljbolagen tidigare påverkats starkt av ambitionerna att skapa starka lojalitetsband inom sfären.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons